TIHI ODLAZAK HDZ-a BRČKO SA POLITIČKE SCENE ILI “SKIDANJE GAĆA”

Na sastanku Klubova zastupnika odlučeno je da će se naredna redovna Skupština Brčko distrikta BiH održati u srijedu 14-og februara. Utvrđen je i dnevni red od dvadeset tačaka koji između ostalog sadrži i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u drugom čitanju , nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnim preduzećima i Zakon o visokom obrazovanju u Distriktu u prvom čitanju.

Zakonodavna vlast će na ovoj sjednici biti u prilici razmatrati Nacrt deklaracije o osudi govora mržnje a razmatrati će se između ostalog i Prijedlog odluke o imenovanju jednog od predloženih kandidata za zamjenika šefa Policije Brčko Distrikta.

Mada ovo skupštinsko zasjedanje sadrži set važnih zakona, nacrta i odluka koje su svakako vrijedne pažnje i diskusije, sve će oči biti uprte prema stolicama koje pripadaju opozicionom bloku Hrvatske komponente u Brčanskom parlamentu. Odlaskom Tomislava Stjepanović iz vladajućeg HDZ-a u HDZ-1990, omjer brojnog stanja u skupštinskim klupama je prevagnuo na stranu stranaka sa hrvatskim predznakom opozicionog bloka a zahvaljujući postojećoj koaliciji i matematičko-političkoj formuli da je dva veće od tri stanje je nepromijenjeno. HSS i HDZ-1990 na sve moguće legalne i nelegalne načine bojkotuju svoj rad u Skupštini te je tako tzv. “afirmativni glas“(prisustvo barem tri zastupnika iz jednog naroda) doveden u pitanje jer bez njega neće moći biti usvojena Odluka o imenovanju zamjenika šefa brčanske Policije.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je pozvao na odgovornost sve zastupnike i kazao kako će ova sjednica biti test koji će pokazati da li brčanska Skupština može i dalje donositi ili ne.

Iako HDZ-ovi koalicioni partneri i dalje tvrde da je postojeća politička nomenklatura stabilna i čvrsto stoje uz svoje koalicione partnere, posljednjih nekoliko dešavanja i izjava političkih zvaničnika ne ide u prilog tvrdnji.

Nedavno je Petar Đokić izjavio da postoji mogućnost ulaska socijalista u vlast što je podstaklo razne špekulacije o prekompoziciji vlasti a i odlazak Stjepana Marčetića sa mjesta savjetnika Gradonačelnika baš i nije pomogao da se ova Đokićeva izjava ne uzme u obzir.

Također postoje saznanja, doduše nezvanično, da je HDZ spreman svojim koalicionim partnerima za ostanak u igri spreman „pokloniti“ mjesto Šefa odjela za europske integracije i mjesto savjetnika Gradonačelnika, ustupak koji su HSS i HDZ-1990 nazvali „Skidanje gaća“.

Da li će ovo skidanje gaća ili političko prostituisanje zarad „viših ciljeva“ donijeti promjene u vladajućoj strukturi u gradu pored Save, zasigurno ćemo saznati u nekoliko narednih dana što svakako i na žalost, neće baš nešto i uticati na standard  i poboljšanje kvaliteta življenja građana (čitaj glasača).

 

E.R.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email