POČELO UJEDINJAVANJE DEMOKRATSKIH GRAĐANSKIH STRANAKA

Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Nermin Pećanac potpisali su danas u Sarajevu Sprazum o ujedinjenju političkih partija prema kojem će određeni broj članova SDU BiH kooprirati u u Glavni odbor i Predsjedništvo NBL-a, a na narednim općim izborima svi ranije utvrđeni kandidati SDU BiH za sve nivoe vlasti nastupit će u okviru lista NBL-a.

Hadžibajrić je jučer kazao da politička lista koju predvodi nikada nije podlijegala šablonima karakterističnim za većinu političkih partija, pa ne čudi što su prvi koji počinju ujedinjavanje stranaka.

- Naš cilj je da pokažemo da se stvari mogu raditi i na drugačiji način, da možemo ostaviti po strani naše sujete ili neslaganja i ujediniti se radi zajedničkog izlaska na izbore i višeg cilja. Ovo nije koalicija, ovo je ujedinjenje dvije političke opcije u jednu i primjer kako se i ostali trebaju ponašati ako želimo dobro ovoj zemlji i ovom narodu, poručio je Hadžibajrić. Dosadašnji predsjednik SDU-a Nermin Pećanac složio se da je ovo put kojim treba ići. te naveo kako je osnivač SDU-a Nijaz Duraković 2007., na Drugom kongresu stranke, tražio da se ide ka objedinjavanju opozicije i svih stranaka građanske orijentacije.

Do objedinjavanje ove dvije političke opcije doćI će i na nivou Brčko Distrikta BiH jer obje političke opcije su “tiho” prisutne i u Distriktu. To je ujedno poziv svim lokalnim demokratskim građanskim strankama  da ostave po strani sujete, neslaganje i borbu za lične pozicije te da se objedine pod jedinstven politički kišobran u Brčko Distriktu BiH.

Pin It