REFORMSKA AGENDA BRČKO DISTRIKTA-REALIZOVANO 14%

Komisija za evropske integracije Skupštine Brčko Distrikta BiH razmatrala je listu projekata koji se finansiraju iz kreditnih i donatorskih sredstava kao i stepen realizacije mjera Reformske agende. S obzirom da sjednici nisu prisustvovali svi šefovi odjeljenja Vlade razmatranje ovih pitanja bit će nastavljeno i na narednom zasjedanju Komisije.

„Cilj nam je bio da vidimo status projekata koje smo započeli,  kakva je dinamika njihove realizacije kao i da se opredijelimo hoćemo li koristiti pogodnost koje kroz različite projekte nudi međunarodna zajednica, a koje susjedne zemlje uveliko koriste. Ukoliko budemo opredijeljeni za projekte na nama je da pokušamo obezbijediti što više grant-sredstava“ rekao je Uroš Vojnović, predsjedavajući Komisije. Dodao je kako smatra da Brčko Distrikt može obezbijediti dosta bespovratnih sredstava i da tu mogućnost treba iskoristiti.

Od 62 mjere iz Reformske agende relizovano je devet, 40 je u toku a 13 nije ni započeto.

„Indikativno je to da je u vezi sa 40 mjera koje su u toku moglo desiti da su samo formirane radne grupe i da se ništa ne radi. Entiteti su na preko 60 odsto realizacije tih mjera a mi smo na 14 odsto“, rekao je Vojnović. On je istakao da će nastojati da na sljedećem zasjedanju Komisija dobije odgovor u kojoj fazi je donošenje antikoruptivnih zakona i kakvi su efekti Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

„Na osnovu do sada urađenog ne možemo reći da smo mnogo uspješni“, rekao je Vojnović podsjećajući na odgovornost i obavezu koju je Brčko Distrikt preuzeo usvajanjem i potpisivanjem strateškog dokumenta s jasnim opredjeljenjem za put BiH u EU.

 

 

Izvor: BDC televizija

Pin It