Tiha diplomatija ili protokolarna posjeta šefa misije OSCE-a Distriktu?

Šef misije OSCE-a u BiH, Brus Berton, tokom susreta u Brčkom sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti zanimao se o aktuelnom političkom trenutku u kojem se nalazi Distrikt.

Centralna tema razgovora sa gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem bila je jačanje kapaciteta prvenstveno mladih, te marginaliziranih grupa, kako bi svojim aktivizmom uticali na donošenje odluka izvršne i zakonodavne vlasti.

 

«U ovom kontekstu potpisali smo Memorandum kojim je precizirano da će OSCE, zajedno sa ovdašnjim vlastima, provesti različite vidove treninga sa ciljnim grupama, uglavnom mladih, da bi svijest o njihovom uticaju na rad vlasti podigli na viši nivo», kazao je Berton.

 

Razgovor sa predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem i dopredsjednikom Ivicom Filipovićem iskorišten je za analizu prioritetnih zakona koji ovdašnji Parlament treba usvojiti, a sa posebnim akcentom na onaj o zaštiti od nasilja u porodici, kao i setu antikoruptivnih zakona.

 

Bilo je riječi i o pripremama za usvajanje budžeta za tekuću godinu gdje je izraženo obostrano uvjerenje da će ovaj temeljni finansijski dokument biti usvojen, u zakonom, propisanom roku odnosno do kraja idućeg mjeseca.

 

Prije susreta sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Distriktu  šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brus Berton, gdje se susreo i sa šefom Policije Brčko distrikta BiH, Goranom Pisićem.

 

Tokom susreta bilo je riječi o stanju bezbjednosti na području Brčko distrikta BiH, te o funkcioniranju i osposobljenosti Policije Brčko distrikta BiH za suprotstavljanje i suzbijanje svih vidova organiziranog kriminala, korupcije, ekstremnog nasilja i terorizma.

 

Formalno gledano ovo je jedna u nizu protokolarnih posjeta šefa Misije OSCE-a u BiH kojom se obnavlja protokolarna saradnja OSCE-a i lokalnih organa vlasti. Ako je suditi po dosadašnjim učincima lokalnog OSCE-a u Brčkom onda ova posjeta nema poseban značaj. Osim što ima golemi vozni park OSCE u Distriktu do sada nije pokrenuo ni jednu ozbiljniju inicijativi, niti je javno iznio bilo kakav relevantan stav iz svoje oblasti, prije svega u pogledu demokratizacije  i poštivanja principa pravne države u Distriktu.

 

No, Bris Berton je bio supervizor za Brčko tako da je njegova posjeta mogla imati i dodatni sadržaj, prije svega onaj vezan za modalitete daljnjeg funkcioniranja aktualne vlasti. Javna je tajna da se vode razgovori oko preraspodjele čelnih stolica u vladi Distrikta.

 

 

 

 

Agencije

 

 

 

Pin It