Udar Velike masonske lože na SDA-među masonima i poznati Brčaci

Elmedin Dino Konaković, premijer Kantona Sarajevo, napustio je SDA, a zajedno s njim to će učiniti još desetak interesno povezanih osoba iz Skupštine KS i općinskih vijeća u sarajevskim općinama.

To će biti još jedan udar iznutra na najjaču bošnjačku stranku SDA, a nanesenu štetu još je teško procjenjivati.

Nikome nije baš najjasnije zbog čega se Konaković, koji je imao očiglednu perspektivu u SDA, odlučio na ovaj korak.

Pravi razlog, tvrdi dobro upućeni sagovornik Glasa Istine, leži u odnosu Dine Konakovića i – Izeta Rađe. Izet Rađa je Veliki majstor Velike lože u BiH. Upravo je Rađo „zaslužan“ što je Konaković povukao ovakav potez i napustio SDA. I nimalo slučajno u ovom trenutku, kada se BiH, a naročito Bošnjaci, nalaze u veoma složenoj situaciji, izloženi udarima iz susjedstva i Rusije.

Krenimo redom. Velika loža u Bosni i Hercegovini starih slobodnih i prihvaćenih masona puni je naziv krovne masonske organizacije u našoj zemlji. Veliku ložu čine postojeće lože, koje su pod njenom zaštitom. U BiH trenutno djeluje ukupno šest masonskih loža: Loža Lux Bosnia (sjedište u Sarajevu, 33 člana), Loža Ivo Andrić ( Sarajevo, 27 članova), Loža Veritas (Sarajevo, 34 člana), Loža Evropa (Tuzla, 30 članova), Loža Phoenix (Banja Luka, 19 članova), Loža Ginter Hedl (Mostar, 13 članova).

Takođe, Velika loža BiH regostrovana je i u ulici Kantardžića 8 u Brčko distriktu BiH još 2004. godine.

U okviru Velike lože u BiH djeluje i Ovlaštena istraživačka loža Quatour Coronati, sa sjedištem u Sarajevu ili kako masoni to definiraju „Orijent Sarajevo". Ovu ložu čine 22 stalna i tri počasna člana (iz postojećih loža). Kako se navodi u dokumentima ispisanim masonskim rječnikom „rad pod otvorenim nebom održan je 2. oktobra 6015. godine u Hramu u Sarajevu. Rad je počeo u 18.40 sati". Zatim se navode imena prisutnih, od kojih su neki „pozdravili hrabrost i spremnost da se u BiH formira Istraživačka loža".

U okviru Velike lože u BiH formiran je i Red DeMolay, koji je sudeći po dokumentima koje posjedujemo, zadužen za prijem u masone dječaka, uglavnom sinova masona. Iz BiH je u Red DeMolay, koji je predstavlja pripremu za masoneriju, primljeno 10 dječaka, a prve recepcije (kako ih nazivaju masoni) obavljene su u Beogradu, uz čiju pomoć je Red DeMolay osnovan u našoj zemlji i Hvatskoj.

Zanimljivo je da u BiH djeluje i Udruženje građana „Velika loža u BiH", koja ima svog predsjednika i Skupštinu, a registrirana je vjerovatno zbog finansijskih transakcija i(li) kao pokušaj da se skrene pažnja sa stvarne organizacije i na neki način relativira i relaksira djelovanje masona kroz rad „običnog UG-a". I UG Velika loža u BiH ima 79 članova (pristupnicu potpisalo 80, jedan u međuvremnu umro). Predsjednik UG-a je Ognjen Marković, a predsjednik Skupštine Izet Rađo, koji se u svojstvu Velikog majstora nalazi na čelu Velike lože.

Veliki majstor Velike lože Izet Rađo ima neprikosnivene ovlasti, pa tako može imenovati i smjenjivati tzv Savjet Velikih časnika. Osim Izeta Rađe, u Savjetu Velikih časnika sjede: Mirsad Đugum, stari Veliki majstor, Edvin Dervišević, stari Veliki majstor, Branko Todorović, ovlašteni VM, Safet Guska, ovlašteni VM, Nenad Babić, ovlašteni VM, Branko Ekart, Jugoslav Stahov, Veliki govornik, Muhamed Sušić, Veliki govornik, Slaviša Stajković, 1. Veliki nadzornik, Haso Sefo, 2. Veliki nadzornik, Adi Rifatbegović, Veliki sekretar, Tomislav Cvitanušić, OVS za međunarodne odnose, Suad Mahmić, Veliki blagajnik, Samir Pajević, Veliki čuvar, Muhamed Hrlović, Veliki bibliotekar, Kasim Mujan, Veliki milosrdnik, Nebojša Perić, Veliki gospodar, Darko Đudurević, Majstor muzike Velike lože, Ognjen Marković, predsjednik UG i Zvjezdan Karadžin, Veliki kancelar.

Zajedno s njima djeluju i Majtori stola: Amel Memić, Nazif Hasanbegović, Nedeljko Despotović, Ljubiša Tešić, Radovan Stanić i Dino Mujkić.

Osim pobrojanih, u užem krugu vodećih masona nalaze se i Vaso Bosiljčić, Fadil Šabović, Haris Huseinagić, Edin Delić, Radovan Stanić, Zlatan Begić..

Majstora stola, Govornika, Milorsdnika, Majstora muzike... što je očigledno masonska hijerarhija, ima svaka loža posebno. Masoni se međusobno oslovljavaju braćom.
Iz dokumenata koje posjedujemo vidljiva je i vrlo živa regionalna i međunarodna saradnja. Tako je Nazif Hasanbegović (Loža Ivo Andrić), predstavjao Veliku ložu u BiH na Svjetskom masonskom kongresu u Vašingtonu 2015. godine. Izetu Rađi (Ivo Andrić) očito je draža regija, pa je blisko sarađivao sa ložama iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore (u tekstu Udar velike masonske lože na SDA pogledajte zbog čega je Rađi bliska Srbija), Branko Todorović (Evropa) je predvodio delegaciju Ovlaštenih Velikih majstora u Riminiju, dok je na masonskoj konferenciji u Hagu Veliku ložu u BiH predstavljao Edin Delić (Evropa) itd.

Uočavate već mnogo poznatih imena među masonima u BiH. Dr. Mirsad Đugum bio je poslanik Radončićevog SBB-a u Parlamentu FBiH, Branko Todorović je najpoznatiji kao bivši predsjednik Helsinškog komiteta, plastični hirurg Adi Rifatbegović svojevremeno je bio kandidat SDA za gradonačelnika Tuzle, Edin Delić je aktuelni načelnik Lukavca, Zlatan Begić je predsjednik KO Demokratske frone Tuzlanskog kantona, Edvin Dervišević je ljekar iz Brčkog, Safet Guska je nekadašnji šef Klinike za torokalnu hirurgiju KCUS-a, Nazif Hasanbegović se predstavlja kao stručnjak za strateško komuniciranje i vodi firmu „CMC".

U narednim danima nastavićemo sa objavjivanjem imena masona iz svake lože pojedinačno, ali i tzv. učenika, koji se pripremaju za masoneriju. Mnoga imena će vas definitvno šokirati!

 

Izvor: Glas istine

 

Pin It