Nema nejasnoća. 1.mart, Dan neovisnosti BiH je državni praznik i praznik Brčko Distrikta BiH; Osim???

Ako je do sada bilo nejasno i predstavnicima vlasti (prije svega srpskog naroda) da li je Dan nezavisnosti BiH državni praznik u BiH, a time u Brčko Distriktu BiH, nakon Odluke Ustavnog suda BiH broj U-18/16, koja je objavljena u 'Službenom glasniku BiH', broj 57/17, sada je i to riješeno.

Više nema nikakvih nejasnoća. Osim...

Navedenom Odlukom utvrđeno je da je Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH u saglasnosti sa Ustavom BiH, i da nikoga u BiH ne diskriminira. Ustavni sud BiH je utvrdio da je navedeni zakon nastavio svoje pravno postojanje i u današnjoj BiH.

Podsjećanja radi, članom 1. navedenoga zakona propisuje se da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH, članom 2. da je to državni praznik, a članom 3. stav 1. da je taj dan neradni.

Također, podsjećamo i na član 1. stav 4. Statuta Brčko Distrikta BiH kojim je propisano da su Ustav BiH, kao i važeći zakoni BiH direktno primjenjivi na cijeloj teritoriji Brčko Distrikta BiH. Zakoni i odluke svih vlasti Brčko Distrikta BiH moraju biti u skladu istim.

Ostaje da se vidi, hoće li izabrani i imenovani zvaničnici u Brčko Disttiktu BiH poštovati odluke i propise države BiH i Brčko Distrikta BiH, ili ćemo svjedočiti kršenju Ustava BiH, Statuta Brčko Distrikta BiH, Konačne Arbitražne odluke i odluka institucija ove države.

 

 

Izvor: InfoBrcko

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email