Krivične prijave protiv onih koje će usvajati budžet Distrikta sa dva hrvatska poslanika

Reagujući na izjavu potpredsjednika brčanske Skupštine Ivice Filipovića da će budžet biti usvojen uz prisustvo dva ili više poslanika iz reda hrvatskog naroda, predstavnici Hrvatske seljačke stranke (HSS) „Braća Radić“ i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) „1990“ izjavili su da će, ukoliko se to desi, podnijeti krivičnu prijavu protiv onih osoba koje budu bile odgovorne za takav postupak.

“U ovom slučaju postoje svi elementi krivičnog djela, a odgovarat će oni koji su dužni da poštuju zakonitost donošenja odluka. Šef Stručne službe Skupštine mora upozoriti predsjednika Skupštine da se nešto ne smije raditi, te prema tome onaj ko krši Statut i zakone mora odgovarati”, rekao je Tomislav Stjepanović, član HDZ-a „1990“ je, na današnjoj, konferenciji za novinare.

Pejo Mendeš, član HSS-a „Braća Radić“ smatra da je ponašanje pojedinaca u skupštinskoj većini, a prvenstveno potpredsjednika brčanske Skupštine, Ivice Filipovića, u vezi sa usvajanjem budžeta, manipulatorsko.

“Potpredsjednik Skupštine, kao najveći manipulator javnosti, želi ovakvu situaciju prikazati normalnom. Upozoravamo da se radi o nepoštovanju Statuta i zakona Brčko distrikta, te poručujemo manipulatorima da im to neće proći”, rekao je Mendeš.

Ivan Krndelj, predsjednik HSS-a „Braća Radić“ još jednom je pozvao predstavnike parlamentarne većine da se odazovu razgovorima kako bi se riješili nastali problemi.
Konferenciju za novinare su Stjepanović, Krndelj i Mendeš održali tokom pauze skupštinskog zasjedanja.

 

Izvor Radio Brčko

Pin It