USVOJEN U PRVOM ČITANJU DIO SETA ZAKONA O BORBI PROTIV KORUPCIJE

U srijedu (29. 02)  u večernjim satima završene su ranije prekinuta 25. redovna sjednica i 26. redovna Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

U nastavku 25. redovne sjednice poslanici Skupštine Brčko Distrikta BiH dali su saglasnost na Odluku o usvajanju Cjenovnika usluga parkiranja u Brčko distriktu BiH. Novi Cjenovnik, za razliku od prethodnog ne predviđa kategorije koje su osporene presudom Apelacionog suda Brčko distrikt BiH a koje su se odnosile na doplatne karte, blokiranje i deblokiranje vozila i njihovo premještanje i čuvanje.

Nakon poslaničkih pitanja i odgovora kojima je započela 26. redovna sjednica Skupštine razmatrani su i u prvom čitanju usvojeni Nacrt zakona o kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Različita viđenja poslanika o statusu kancelarije za prevenciju korupcije koja je Nacrtom zakona definisana kao samostalna i nezavisna institucija, zahtjevi za preciznije definisanje djelokruga njenog rada,  kao i pooštravanja kaznenih odredbi u Nacrtu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju bit će rješavana kroz amandmane prilikom razmatranja ovih zakona u drugom čitanju.

Osim ovih zakona poslanici su u prvom čitanju usvojili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj upravi Brčko distrikta BiH dok su u drugom čitanju usvojeni nacrti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima Brčko distrikta BiH. Zbog brojnih amandmana odloženo je razmatranje i usvajanje nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj i Zakona o socijalnoj zaštiti u drugom čitanju.

Na 26. redovnoj sjednici Skupštine doneseno je i više odluka među kojima Odluka o održavanju javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Prema ovoj odluci javna rasprava će biti održana 5. marta u 11 sati u skupštinskoj sali za plenarna zasjedanja a za njeno sprovođenje zadužena je Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama i podrška Vlade Brčko distrikta. Poslanici su donijeli i Odluku o utvrđivanju neradnih dana u Brčko distriktu BiH u vrijeme nastupajućih značajnih vjerskih praznika za period od aprila ove godine do januara 2019. godine.

Nakon razmatranja Prijedloga odluke o imenovanju jednog od dva predložena kandidata za zamjenika šefa Policije Brčko distrikta poslanici su dali saglasnost za imenovanje Senada Jašarevića kao prvorangiranog kandidata.

Razmatran je i usvojen Finansijski plan JZU “Zdravstveni centar Brčko“ uz zaključak da ova zdravstvena ustanova u roku od petnaest dana Komisiji za budžet dostavi finansijsku  procjenu za osnivanje i početak rada javne apoteke u okviru JZU, kako bi ista bila uvrštena u Budžet za 2018. godinu. Izvještaj o radu Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“ usvojen je uz zaključak da se preporuke i zaključci vezani za ovaj Izvještaj dostave Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta. Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja dok je razmatranje Informacije o uslovima funkcionisanja JZU Zdravstveni centar Brčko odloženo za narednu sjednicu Skupštine.

 

Izvor: Skupština Brčko Distrikta BiH

Pin It