Supervizor za Distrikt Denis Hern: Brčko je primjer prosperiteta za sve u BiH!?

Supervizor za Distrikt Denis Hern i predsjedavajući Arbitražnog tribunala za Brčko, Džon Vilijamson, u sklopu posjete u povodu obilježavanje 18. godišnjice od uspostave Brčko Distrikta BiH, u razgovorima sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti iskazali su zadovoljstvo što je i dalje ovo područje primjer prosperiteta za sve u BiH.

Razgovori o gotovo svim aktuelnim temama trajali su pola sata  duže u odnosu na planirano vrijeme, odnosno gotovo devedeset minuta.

«Veoma nam je drago što su supervizor, a posebno predsjedavajući Arbitražnog tribunala za Brčko iskazali zadovoljstvo procesima koji se ovdje provode, te još jednom potvrdili da je Brčko, kao pozitivan primjer daleko ispred svih u BiH», naglasio gradonačelnik Siniša Milić.

Čelnike Distrikta supervizor je podržao i u procesima reforme javne uprave. «Rečeno se posebno odnosi na  kvalitetnije formatiranje institucija vlasti, sa akcentom na jačanje privrede i očuvanje fiskalne stabilnosti Distrikta», rekao je dogradonačelnik Anto Domić.

Supervizor se interesovao i za aktelni trenutak Distrikta s akcentom na usvajanje budžeta za tekuću godinu, a u ovom kontekstu precizno je obrazloženo do koje se faze stiglo, kod usvajanja ovog temeljnog finansijskog dokumenta. «Supervizor je od nas tražio da u svakoj varijanti usvojimo budžet u zakonom propisanom roku, jer kako je naglasio, ovaj dokument je neophodan za život svakog stanovnika i za funkcionisanje zajednice u cjelini», istakao je  predsjednik brčanskog Parlamenta Esed Kadrić.

Jedan od zajedničkih zaključaka je bio i to da je jako dobro  što će već naredne sedmice, brčanski Parlament usvojiti i set antikoruptivnih zakona, čime se ispunjavaju obaveze Distrikta, spram BiH, i njenog puta ka Evropskoj uniji.

 

Agencije

bF

Pin It
Print Friendly, PDF & Email