Gradonačelnik Milić: “Hrvatsko pitanje “ riješiti unutar većine, uz dogovor sa hrvatskim zastupnicima iz opozicije???

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine  Siniša Milić smatra da bi za političku stabilnost u ovoj lokalnoj zajednici najbolje rješenje bilo kada bi se “hrvatsko pitanje” moglo riješiti unutar većine, uz dogovor Hrvatske demokratske zajednice BiH  i ostalih hrvatskih zastupnika koji su u opoziciji.

On se u utorak u izjavi Srni osvrnuo na usvajanje budžeta Distrikta za 2018. godinu, za koji smatra da će biti usvojen kako je i planirano, do 31. marta, što je krajnji rok važenja odluke o privremenom finansiranju.

Na pitanje, da li bi eventualni izostanak opozicionih zastupnika iz reda hrvatskog naroda mogao ugroziti usvajanje budžeta, Gradonačelnik je naglasio da je budžet akt od općeg interesa i da vjeruje da će biti usvojen u skladu sa statutarnim i zakonskim procedurama.

“Budžet će sigurno biti usvojen u roku, ali generalno, smatram da bi za političku stabilnost u Distriktu najbolje rješenje bilo kada bi se ‘hrvatsko pitanje’ moglo riješiti unutar većine, uz dogovor HDZ-a i ostalih hrvatskih poslanika koji su u opoziciji. Takvo rješenje ne bi poremetilo nacionalni balans, odnosno etničku strukturu unutar izvršne vlasti, jer svako pomjeranje u tom smislu može ugroziti principe na kojima počiva ova vlast, i problematizovati funkcionisanje Vlade”, rekao je gradonačelnik Brčkog.

     Riješiti pitanje deponije:

Aktivnosti na zatvaranju deponije smeća u brčanskom naselju Ilićka moraju se započeti, a to znači da je neophodno što prije pronaći rješenje za odvoz smeća na neku od regionalnih deponija u okruženju, izjavio je Milić.

Deponija smeća stanovnicima u naselju Ilićka već dugo zagorčava život, jer je od ove mjesne zajednice udaljena svega oko 200 metara zračnom linijom.

Gradonačelnik Milić je naglasio da se u budžetu Distrikta za 2018. godinu, uz postojeća sredstva iz prethodne godine, mora planirati dodatnih 500.000 konvertibilnih maraka, da bi se finansirao ugovor o odvozu smeća i platili drugi, neophodni troškovi.

“To bi bilo privremeno rješenje, a u međuvremenu tražili bi druga, trajna rješenja koja podrazumijevaju zbrinjavanje otpada na nekoj novoj, adekvatnoj lokaciji na prostoru Distrikta, za koju se opredijelimo prostorno-planskom dokumentacijom”, rekao je Milić.

On smatra neprihvatljivim da se od odluke o zatvaranju deponije na Ilićki pokušava napraviti političko pitanje.

“Politika je to što se smeće godinama odlagalo uz naselja Ilićka i Brezik, na manje od dva kilometra od centra grada, i sa takvom politikom treba prestati, za sva vremena”, rekao je Milić.

 

Srna

Pin It