Ponovo odgođeno usvajanje antikoruptivnih zakona u Brčko Distriktu

Prijepodnevni dio zasjedanja zastupnici brčanskog Parlamenta uglavnom su proveli u pauzama i usaglašavanjima koji su rezultirali prolongiranjem usvajanja seta antikoruptivnih zakona i izmjena i dopuna Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti.

Zvanično obrazloženje je da se trebaju sumirati svi amandmani na predložene zakone, te dostaviti svim zastupnicima, što danas nije bilo tehnički moguće.

   Gledano proceduralno, (stalna odlaganja i usuglašavanja oko antikoruptivnih zakona) neupućeni bi mogli pomisliti da se lome koplja oko nečega veoma bitnog. Kao da će usvajanjem ovih zakona nestati korupcija sa prostora Distrikta. U stvari sve ovo je, spontano ili organizovano, u funkciji političke simulacije i demagogije.

    U Distriktu imamo već dovoljno antikoruptivnih institucija. Imamo Pravobranilaštvo koje treba da štiti interese Distrikta, imamo Tužilaštvo i Policiju, imamo skupštinsku Komisiju za borbu protiv korupcije i Ured za žalbe, imamo Inspekcije…A korupcija na svakom koraku. Praktično legalizirana. I nikom ništa.

   Dok god imamo pravni sistem u kojem se ne poštuju zakoni, pravni sistem u okviru kojeg poslanici mogu milionske grantovske iznose dodjeljivati kome hoće i kako hoće, bez ikakvog obrazloženja i javnog interesa, dok god budemo imali opoziciju koja sanja da radi to isto što i pozicija, dok kod imamo građane koji ukazuju na lopovluk i krađu isključivo kao opravdanje kako bi to isto mogli i oni raditi, dok god budu prerano umirali ili odlazili ljudi koji su pokušavali sačuvati malo časti i dostojanstva… imat ćemo i korupciju. I ne samo korupciju. Isuviše smo duboko potonuli  da bi se to nekim zakonom moglo popraviti.

   Dok je tako, neka se narod zabavlja (ne)usvajanjem zakona o korupciji. A ako poslanici baš žele u borbu protiv korupcije, imat će veoma brzo pravu priliku kada se bude usvajao budžet i u sklopu njega izdvajanje milionskih sredstava za poslaničke grantove. Hic rhodus hic salta. Ili što bi rekli Latini: „Tu se pokaži, care“.

 

E.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email