Zapošljavanje u Distriktu: Samo ugovorom o posebnim poslovima

Slično Skupštini Distrikta i Vlada Brčko Distrikta BiH se u posljednje vrijeme sastaje samo za vanredne prilike a i kada se sastanu najveći broj tačaka se skida sa dnevnog reda. No, ono što je trajno i nepromjenljivo u radu Vlade i Skupštine Brčko Distrikta je izglasavanje  grantova i zapošljavanje putem ugovora o posebnim poslovima.

   Iz tih razloga je i održano 46. vanredno zasjedanje Vlade Distrikta na kojem su po hitnom postupku usvojene odluke o davanju saglasnosti za angažovanje četiri izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, dva izvršioca u Uredu gradonačelnika te dva izvršioca u Odjeljenju za komunalne poslove Vlade Brčko Distrikta BiH. Gotovo na svakoj sjednici Vlade daje se saglasnost pojedinim odjelima Vlada za angažiranje novih izvršioca za obavljanje posebnih poslova.

   Institutu zapošljavanja putem ugovora o posebnim poslovima je gotovo u potpunosti istisnuo iz prakse zapošljavanje po redovnom konkursu. U suštini, stvar se svodi na isto jer su sva radna mjesta stranački podijeljena pa u oba slučaja stranački “stručnjaci” odlučuju ko će biti zaposlen samo što je ugovor o posebnim poslovima mnogo brži i efikasniji, te manje podložan pažnji javnosti.

    Bilo bi dobro da se obznani koliko je broj trenutno zaposlenih po ovome institutu ugovora o posebnim poslovima te navedu razlozi, odnosno potrebe za njihovim zapošljavanjem.

 

O.L.
   

Pin It
Print Friendly, PDF & Email