Privredna delegacija iz Turske zainteresirana za tržnicu Arizona. Gradonačelnik Milić upozorio da se mora voditi računa o “etničkoj formuli”

Delegaciju grada Kayseri iz Turske, koja boravi u višednevnoj posjeti Brčko distriktu BiH, primio je potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović. Radi se o uzvratnoj posjeti delegacije grada Kayseri, čiji su predstavnici učestvovali i u radu prošlogodišnjeg Biznis foruma u Brčkom.

Dopredsjednik Filipović je izrazio uvjerenje da će lokalna vlast prepoznati ovu šansu, te vrlo brzo omogućiti sve potrebne preduvjete za ovako značajnu investiciju. Kako je rekao, to je najbolji način za otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje većeg privrednog razvoja.

Predsjednik Poslovne zone Kayseri, Tahir Nursadžan, izrazio je spremnost za ulaganjem u izgradnju velikog trgovinskog centra na tržnici Arizona, ali i u oblast reciklaže i solarne energije. Riječ je o investicijama od nekoliko stotina milijuna maraka koje bi otvorile preko 500 radnih mjesta za domaće stanovništvo.

Projekat koji bi se prvi realizirao bio bi Ekspo trgovinski centar. Riječ je o jednom od dva veleprodajna centra privredne zone Kayseri, jedan u Dubaiju, a drugi u Brčkom. Sam Ekspo centar bi izravno zaposlio preko 300 radnika, indirektno oko 1500, a njegova investicija je između 100 i 200 milijuna eura. Kako je kazao predsjednik Poslovne zone Kayseri, Tahir Nursadžan, za taj projekat im je najzanimljivija lokacija Tržnice Arizona u Dubravama.

Osim Tahira Nursacana, predsjednika Privredne zone u delegaciji grada Kayseri bili su Seyhan Arifoglu, član Upravnog odbora Privredne zone, Ali Istanbulluoglu, član Nadzornog odbora, Adil Ozhan, pomoćnik direktora, Eren Erdurmus, specijalista za vanjsku trgovinu ispred Privredne zone i Recep Yildrim, direktor Odjeljenja za medije i odnose s javnošću.

Interesantna je izjava gradonačelnika Milića nakon sastanka sa turskom privrednicima, koja nije zračila pretjeranim optimizmom. On je rekao  da je Brčko Distrikt otvorena sredina koja želi privući što više investicija na svoje područje, ali bilo koje ulaganje na ovom području mora biti sinhronizirano sa lokalnom Privrednom komorom i većim angažmanom vladinog Odjela za privredu.

“Cilj svih budućih aktivnosti na prostoru Brčko Distrikta ne može da se odvija na štetu onih koji trenutno egzistiraju i rade u privrednoj djelatnosti na prostoru Distrikta Brčko. Također, ja ću narednih dana imati sastanak i sa privrednicima u Srbiji u namjeri da i njih potaknemo na eventualna ulaganja na prostoru Distrikta Brčko. Dakle, jesmo otvorena sredina, želimo što veći broj stranih investitora koji će svoju aktivnost odvijati u skladu sa zakonskim procedurama na prostoru Distrikta Brčko, i vodeći računa o onome što je esencija Distrikta Brčko, a to je vodeći računa da bilo koje zapošljavanje na ovim prostorima mora da se odvija uz poštivanje naše etničke formule”, rekao je Milić.

 

Izvor BDC TV i Radio Brčko

Pin It
Print Friendly, PDF & Email