Nova koalicija u Distriktu: SDS, PDP, HSS, HDZ 1990, NDP, SP, SDA, SBB???

Pitanje nove vladajuće koalicije u Brčko Distriktu BiH je u žiži natpisa lokalnih portala već nekoliko dana. Jučer je portal Objektiv media objavio da je sasvim izvjesna prekompozicija skupštinske većine na način da će novu većinu činiti SDS, PDP, HSS, HDZ 1990, NDP i SP uz dosadašnje bošnjačke vladajuće stranke. Iz većine bi, prema pisanju ovog portala koji se poziva na izvor blizak brčanskoj skupštini, trebali izaći HDZ BiH i SNSD.

U međuvremenu brčansksi portali danas piše o ovoj temi, pozivajući se na SRNU koja navodi da će nekoliko poslanika iz koalicije SDS-NDP zatražiti da se sutra na dnevni red Skupštine uvrsti rasprava o smjeni gradonačelnika Siniše Milića. Nejasno je, piše dalje, da li će svi poslanici ove koalicije dići ruku za smjenu aktualnog gradonačelnika.

 Zvaničnih komentara na ovakva pisanja lokalnih portala još uvijek nema ali će situacija sigurno postati jasnija sutra za kada su već ranije zakazane sjednice i Vlade i Skupštine Brčko Distrikta BiH.

Interesantno da informativna agencija Srna koja je prva objavila “iz dobro obavještenih izvora” da će sutra nekoliko poslanika SDS-NDP-a tražiti smjenu gradonačelnika Milića u poslijepodnevnim satima prenosi da je povjerenik SDS-a u Brčkom Mladen Bosić izjavio da su netačne informacije da će nekoliko poslanika u brčanskom parlamentu iz Koalicije SDS-NDP sutra zatražiti da se u dnevni red skupštinskog zasjedanja uvrsti rasprava o smjeni gradonačelnika Brčkog Siniše Milića.

 
“To su netačne informacije i konstrukcije i cijela vijest je očito izmišljena. Demantujem bilo kakvu namjeru ili aktivnost koja bi vodila u tom pravcu”, tvrdi Bosić.

Prema njegovim riječima, u Brčkom ima puno problema koje treba rješavati, ali se oni moraju rješavati u dogovoru stranaka.

“Šta će se dešavati u budućnosti ne znam, ali u ovom trenutku je jasno da SDS u Brčkom ne traži bilo kakvu smjenu gospodina Milića”, naveo je Bosić.

   Da li se ovdje radi o “probnim balonima, podjeli unutar SDS-NDP-a ili o nečemu trećem saznat ćemo već sutra (25.04) na zasjedanju Skupštine kada će ova medijska halabuka oko smjene gradonačelnika biti bar malo jasnija.

 

Izvori: BDC TV, Srna

Pin It
Print Friendly, PDF & Email