Proslava Prvog maja u Brčko Distriktu BiH: Umjesto radničkih protesta rakija i roštilj

 Baštineći tradiciju radničkog pokreta, pa samim tim i borbu radnika za radnička prava Brčko Distriktu BiH, na specifičan brčanski način, proslavio je Prvi maj, Dan rada.

   Lokalni SDP, koji stranački "privatizira" ovaj praznik samo za 1. maj, u vrijeme njegovog proslavljanja, “prvomajskom budilicom” je započeo prvomajsko druženje uz muziku, roštilj i grah na brčanskom izletištu Ficibajr. Predsjednik SDP je ukazao na izuzetno loše stanje rada i radnika u Distriktu, za što je, koga će drugog, optužio one Druge, koji su trenutno na vlasti. “Zadatak SDP-a je da i nadalje štiti radnike”, zaključio je Burić. Zatim je započeo bitniji dio proslave, degustiranje brčanske šljivovice i roštilja, uz pratnju “dobre” narodne muzike.

   Oglasio se i Sindikat, radnička udruga sa vječnim predsjednikom-sekretarom g. Kalajdžićem. Moralizirajući o teškim vremenima on je iznio poražavajuće podatke o teškom položaju radnika u Distriktu i, po ko zna koji put, najavio da će Sindikat “oštro reagovati” i “prozvati” vlast da nešto uradi po tom pitanju.

   No, dosjetili se i oni na vlasti pa su se na vrijeme javno obratili radnim ljudima Distrikta, te uputili čestitke za 1. maj, uz javna obećanje da čine sve i da će činiti sve na poboljšanju statusa radnika u Distriktu.

   Naravno, u Distriktu (BiH) niko nije pozvao radnike na radničkog okupljanja i radničke proteste kao što se radi u drugim zemljama. Ako ništa drugo bar da  se javno podsjetimo kako su se nekada radnici borili za svoja prava. Umjesto toga radni narod se u Brčkom poziva na tradicionalnu brčansku proslavu 1. maja koji se svodi na što više hljeba (mesa i rakije) i igara, sve do jutarnjeg mamurluka koje će trajati do nekog novog praznika. Baš u skladu sa brčanskom radničkom tradicijom.

 

E.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email