NEMA VLASTI U BRČKO DISTRIKTU BEZ TRI HRVATSKA POSLANIKA

U prostorijama HDZ 1990 Brčko distrikta BiH danas je održana konferencija za novinare predstavnika i zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH, HDZ 1990 Brčko distrikta BiH i HSS-Braća Radić na temu aktuelna politička situacija vlasti u Brčko distriktu BiH.

Shodno javnim izjavama gotovo svih predstavnika parlamentarnih političkih stanka vlast u Distriktu ne može funkcionirati bez najmanje tri poslanika hrvatske nacionalnosti. Da li će se ovaj princip i praktično poštovati još uvijek je upitno, pa su Stjepanović, Krndelj i Mendeš na to ponovo podsjetili.

Tomislav Stjepanović /HDZ 1990/ i zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH kazao je da se nada da će biti dovoljno razuma kod predstavnika Bošnjaka i Srba, te da će HDZ 1990 i HSS Brčko kao legitimne predstavnike hrvatskog naroda uvažiti i dati im prostora i mogućnosti da predstavljaju interese hrvatskog naroda.

„Nadam se da će biti dovoljno razuma kod predstavnika Bošnjaka i Srba i da će nas trojicu kao legitimne predstavnike hrvatskog naroda uvažiti i dati nam prostora i mogućnosti da predstavljamo interese hrvatskog naroda", kazao je Stjepanović.

Stjepanović je još jednom zamolio HDZ Brčko da se ne dijele hrvatske pozicije i ne rasparčava ono što je godinama građeno.

„Moramo zamoliti ponovo HDZ Brčko da se ne dijele hrvatske pozicije, ne rasparčava ono što je godinama građeno i to nisu dobri putevi i način, jer će trajno ostaviti probleme svim našim građanima”., kazao je Stjepanović.

Stjepanović je naglasio da niti jednog trenutka nikada nisu imali bilo kakav ozbiljan razgovor od strane HDZ-a Brčko.

„Naša ruka je bila pružena za razgovor, ali mi niti jednog trenutka nikada nismo imali od strane HDZ-a bilo kakav ozbiljan razgovor. Oni se ponašaju čini mi se prilično neodgovorno da bi zastupali jedan narod i to su pokazali za ova tri mjeseca da oni to ne mogu. Ponavljam da je dovoljan kapacitet za rad institucija kada su Hrvati u pitanju dovoljan je broj tri", kazao je Stjepanović.

No, ono o čemu se nije razgovarala na ovaj konferenciji, ali se razgovara na drugim mjestima, je pitanje ko će sa kim na kraju formirati politički blok od najmanje tri hrvatska poslanika. Jedina opcija, bar nezvanično, više nisu samo Stjepanović. Krndelj i Mendeš.

 

bF

Izvor: InfoBrčko

Pin It