SNSD i HDZ pustili duboko korijenje preko kojeg isisavaju javni novac Brčko Distrikta

SDS Brčko distrikta BiH danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su još jednom iznijeli niz podataka o razlozima nastanka političke krize u Distriktu.

 
Mladen Bosić kazao je da je u tom sistemu formirano dosta laži, spinova, te da je razvoj događaja posljedica odluke SNSD-a i HDZ-a da se iz skupštinske većine isključe poslanički klub SDS i NDP.

 
„Ovaj razvoj događaja je posljedica odluke SNSD-a i HDZ-a da iz skupštinske većine isključe poslanički klub SDS-a i NDP-a. Mi imamo situaciju da je promijenjena skupštinska većina. Više nema skupštinske većine koja je glasala za gradonačelnika Milića nego se formira nova većina bez naše želje i bez naše inicijative.

 Suština je da su već u prošlu subotu SNSD i HDZ i pojedine stranke oko njih, objavile da imaju novu skupštinsku većinu u koju su uključili i NDP i PDP. U nedjelju, odmah iza toga obavio sam razgovor sa NDP-om i PDP-om koji su potvrdili da ostaju u savezu za promjene i sa klubom SDS-a su dogovorili zajedničko djelovanje.

Tom sastanku je prisustvovao i Uroš Vojnović koji je pred predsjednicima NDP-a i PDP-a i pred mojim zamjenikom rekao da je on član SDS-a i potvrdio im da će poštovati sve odluke stranke i glasati onako kako se klub SDS-a dogovori.

Međutim, on je sedmi potpis stavio na koaliciju koju predvodi SNSD i na taj način odlučio sudbinu skupštinske većine, odnosno većine u okviru srpskog naroda. Uroš je svojim potpisom nanijeo ogromnu štetu SDS-u i srušio je njeno učešće u većini, te i sam sebe isključio iz SDS-a", kazao je Bosić.

 
Iza trenutne situacije, ističe Bosić, ne stoji gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić. On je portparol tajkuna koji se nalaze na vrhu SNSD-a i koji rade za lični interes. SNSD i HDZ pustili duboko korijenje u strukturi vlasti u Distriktu i isisavaju novac.

 
„Iza ovoga ne stoji gradonačelnik Milić i on je u čitavoj toj priči portparol tajkuna koji se nalaze na vrhu SNSD-a i ovdje se radi o ličnim interesima. Jedine dvije stranke od osnivanja Distrikta do danas u vlasti upravo je SNSD i HDZ i pustili su duboko korijenje u strukturi vlasti preko svih javnih službenika i da su preko toga isisiavali novac iz Distrikta. To je razlog zašto je situacija ovakva i ona nije u interesu srpskog naroda", kazao je Bosić.

 
 
„Što se nas tiče mi ostajemo kompaktni. NDP je izrazio želju da ostanemo zajedno u vlasti i u opoziciji.

  Ostaje problem dva HDZ-ova poslanika. Interesantno je da gradonačelnik Milić ne smjenjuje i ne interveniše oko te situacije i neligitimnosti hrvatskih predstavnika u vlasti, ali vrlo je žuran u prijetnjama upućenim našim ministrima u Vladi i da će u narednom periodu biti smijenjeni.

   Smatram da će naredni period pokazati pravo lice ove vlasti koja je duboko u kriminalu. Nije čudo upravo što najviše građani iz Brčkog napuštaju BiH", kazao je Bosić.

 
Radoslav Bodićević, predsjednik NDP-a Brčko distrikta BiH kazao je da SDS nije najavio smjenu gradonačelnika i da to nije istina.

 
„Priča kako smo mi najavili smjenu gradonačelnika to nije istina. Mi sigurno nećemo prestati da se borimo. Mi smo legitimni predstavnici, jer je ova koalicija upravo dobila najveće srpsko povjerenje. Nastojat ćemo da istinom to prenesemo onima koji su glasali za nas i da kažemo šta se željelo sa ovim postići", kazao je Bogićević.

 

bF

Izvor: Info Brčko

Pin It