Sebija Izetbegović “ipak” kandidatkinja SDA za bh. Predsjedništvo

Kadrovska komisija SDA usvojila je dva zaključka koja su proslijeđena Predsjedništvu SDA. Prvi je da se utvrđuju imena četiri kandidata i to Denisa Zvizdića, Sebije Izetbegović, Šefika Džaferovića i Safeta Softića. Drugim zaključkom Predsjedništvu SDA predloženo je da se Konvencija SDA izjašnjava tajnim glasanjem (sistem takozvane "liste") o kandidatu ove stranke za Predsjedništvo BiH, odnosno da SDA svog kandidata na ovogodišnjim izborima za Predsjedništvo BiH ne bira aklamacijom.

Loptica je prebačena na Predsjedništvo SDA koje će u konačnici odlučiti o tome da li će prihvatiti prijedlog Kadrovske komisije ili će pak Konvencija SDA aklamacijom izabrati Denisa Zvizdića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Podrška više od 90 općinskih odbora Denisu Zvizdiću nije bila dovoljna članovima Kadrovske komisije SDA da predlože Konvenciji da potencijalnog kandidata za Predsjedništvo BiH izabere aklamacijom.

Javnost posljednjih mjeseci pomno prati politički uspon Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a koja je ranije tvrdila kako nema nikakve ambicije da sjedne u "državnu stolicu" u kojoj trenutno sjedi njen muž.

Ukoliko dođe do glasanja, sudionici Konvencije SDA tajnim će glasanjem imati mogućnost da se opredijele za jednog kandidata s liste. Na kraju će se prebrojati glasovi i onaj ko bude imao najveću podršku bit će kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Konvenciju SDA čine članovi Glavnog odbora SDA, Predsjedništvo SDA, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članovi Predsjedništva Asocijacije žena i svi predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organa SDA uz zastupnike i delegate SDA u državnom i entitetskim organima zakonodavne vlasti.

 

Izvor: Klix.ba

Pin It