KRNJA VLADA OD SUTRA U POGONU

Nakon dvonedjeljnog političkog mudrovanja oko prekompozicije vlasti u Distriktu, smjene, odnosno ostavki pojedinih članova Vlade sutra (srijeda, 16.05.) bi izvršna vlast konačno trebala biti u pogonu, makar i u krnjem sastavu.

Naime, gradonačelnik Milić je, za sutra, zakazao nastavak sjednice Vlade koja je započela još prije dvije sedmice, pa će ta sjednica vjerovatno podsjećati pomalo  na film koji se  gleda sa podužom pauzom za reklame, zbog kojih se ni ne sjećate o čemu se u filmu zapravo radi.

Treba znati da Vlada sve do izbora novih članova Vlade nema kapacitet da razmatra i odlučuje o svim pitanjima. Zbog statutarnih odredbi i odredbi Zakona o vladi ne mogu se razmatrati zakoni iz pojedinih oblasti, kao ni akti koji se tiču prostornog planiranja. Pošto se i za sva ostala pitanja o kojima raspravlja i Skupština mora odlučiti tropetinskom većinom, odsustva članova Vlade ne smije biti.

Takođe, upitno je da li će prijedlozi akata koje su ranije u proceduru uputili sada već bivši članovi vlade ostati u dnevnom redu ili se o njima neće raspravljati do izbora novih šefova odjeljenja.

Interesantno je za vidjeti da li će Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi koji je u dnevnom redu sutrašnje sjednice biti izglasan ili će čekati novog člana Vlade nadležnog za tu oblast. Sutra bi trebalo da se odlučuje i o nacrtu Zakona o volontiranju Brčko Distrikta BiH koji bi po prvi puta trebao da uredi ovu oblast u Distriktu.

 

E.U.

Pin It