Da li je dva još veće od tri: Ostaje li HDZ BiH u skupštinskoj većini u Brčkom?

Tko čuva leđa HDZ-u BiH u Brčkom? Zašto je dva i dalje veće od tri? Koji interesi stoje iza svega i čime su Anto Domić i Ivo Filipović toliko zadužili Srbe i Bošnjake u brčanskoj politici da i jedni i drugi preuzimaju rizik i stavljaju na bubanj svoje funkcije i položaje da bi sačuvali ova dva čovjeka i HDZ BiH?

Nedostatak hrvatskih afirmativnih glasova već su platili Srbi u vlastima Brčko Distrikta BiH. Raspala se dugogodišnja koalicija SDS-SNSD, tri srpska ministra ostaju bez pozicija i funkcija, a HDZ BiH i dalje čvrsto ostaje u sedlu. S dva poslanika u skupštini HDZ BiH i dalje ima tri ministarske pozicije. Koje su to čvrste veze koje vežu HDZ BiH, SNSD i SDA?

Svakakve glasine kruže ovih dana gradom. Spominju se razni susreti po raznim restoranima, ali i privatnim kućama. Šta se to tamo dogovara? Čime se trguje? Ima li ucijenjenih? Hoće li dva uskoro dobiti trećeg koji će prebjeći iz reda hrvatske opozicije kako se spominje? Kakva to tajna veza veže ljude iz vrha ovih stranaka? Jesu li privatni poslovi i interesi važniji od interesa grada i građana?

Šta to HDZ BiH može ponuditi Srbima i Bošnjacima da ih s manjinskim brojem poslanika zadrže u većini? Trguje li se „hrvatskim“ pozicijama? Hoće li na upražnjene pozicije šefa inspektorata, šefa pododjela za javne poslove, šefa pedagoške institucije, u budućnosti šefa direkcije za finansije, koje su do sada pripadale Hrvatima ponovno zasjesti Hrvati ili će za ostanak u vlasti HDZ BiH iste ustupiti Srbima ili Bošnjacima? Jesu li to interesi hrvatskog naroda za koje se HDZ BiH ovih dana žestoko bori? Ova i niz pitanja stoje neodgovorena ili su odgovori svima jasni pa ih se ne propituje. Šta se to kuha u političkom loncu Brčko Distrikta nikada nećemo saznati. Ostaje činjenica da građani i Distrikt plaćaju ceh, a pregovori i dogovori traju i traju.

 

Mato Antić

Pin It