Ako u Distriktu vladaju tajkuni, suprotstavimo se njihovoj vladavini

                                                                                             SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:

Ako u Distriktu vladaju tajkuni, suprotstavimo se njihovoj vladavini

 

Višenedjeljna politička kriza u Brčko Distriktu BiH rezultirala je prekompozicijom vladajuće većine. Iz vladajuće većine izbačena je koalicija SDS-NDP a zamijenili su ih doskora opozicioni zastupnici iz reda srpskog naroda (SP, PDP i Uroš Vojnović). Sudeći po javnim istupima vlastodržaca, ništa se neće promijeniti.

U Brčkom je postalo praksa da se većina formira isključivo na kvantitativnom osnovu. Obezbijediti dovoljan broj ruku za donošenje odluka kojima se privatizira javna imovina, a ne na programima i platformama koji bi donijeli napredak građanima i zajednici. U cijeloj ovoj priči možda je najvažniji istup povjerenika SDS-a u Brčkom Mladena Bosića koji je rekao da su za loše stanje u Distriktu odgovorni tajkuni iz vrha SNSD-a i HDZ-a, koji se vode isključivo ličnim interesima. Vladavina tajkuna je dovela do cvjetanja političke korupcije koja onemogućava napredak Distrikta.

Demokratska fronta se u potpunosti slaže sa ovom konstatacijom g. Bosića. No, Bosić i brčanski SDS moraju i praktično-politički pokazati da su spremni suprotstaviti se vladavini tajkuna u Brčkom. Ukoliko bi SDS smogao snage da pokrene istinsku parlamentarnu i vanparlamentarnu borbu protiv korupcije i tajkuna u Brčko Distriktu imao bi našu punu podršku. Borba protiv kriminala i korupcije, promoviranje rada, poštenje i sposobnosti moraju postati u Brčko Distriktu BiH osnovni kriteriji političkih podjela.

 

                 
        Predsjednik OO Demokratske fronte Brčko distrikta BiH  

                                          Zijad Ražanica

Brčko, 16.05.2018

Pin It