Esed Kadrić: „Učinit ću sve da se antikoruptivni zakoni konačno usvoje

Na danas održanom pripremnom sastanku šefova poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH dogovoreno je da se 30. redovna sjednica Skupštine održi u srijedu, 23. maja 2018. godine.

Na dnevnom redu će se naći tridesetak tačaka među kojima će se ponovo naći i Nacrt zakona o kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u drugom čitanju. Naime, ovaj set antikoruptivnih zakona godinama čeka konačno usvajanje.

„Učinit ću sve da se ova dva zakona konačno usvoje“, rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine, dodajući da će u vezi s tim do samog zasjedanja obaviti dodatne konsultacije.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti i Zakona o socijalnoj zaštiti, također u drugom čitanju.

„Predviđena su dodatna izdvajanja finansijskih sredstava za kategorije bolesnih lica koja trebaju tuđu njegu i pomoć. Narednih sedam dana iskoristit ćemo da obavimo konsultacije o nivou povećanja davanja u ovoj oblasti kako bi konačno usvojili i ova dva vrlo važna zakona“, rekao je predsjednik Kadrić.

U dnevni red je uvršteno više odluka o utvrđivanju javnog interesa  kao i prijedlog odluke o davanju saglasnosti  na odluku o utvrđivanju cjenovnika usluga prikupljanja i odvoza smeća JP „Komunalno Brčko“.

„Imali smo vrlo živu raspravu na ovu temu u Skupštini i ponovo ćemo aktualizirati to pitanje. Mislim da ćemo doći do rješenja koje neće biti veliki teret građanima“, rekao je Kadrić.

Poslanici će na 30. redovnoj sjednici razmatrati  i niz izvještaja o radu u prethodnoj godini među kojima su izvještaji o radu pravosudnih institucija,  Izborne komisije s Programom rada za ovu godinu kao i drugih institucija koje imaju obavezu podnošenja izvještaja Skupštini.

 

 

Izvor: InfoBrcko

Pin It