Ambasadorica Švicarske otvara novu zgradu Zavoda za zapošljavanje u koju će biti smješteni predstavnici stranaka na vlasti

Ambasadorica Švicarske u BiH Nj. e. Andrea Rauber Saher boravila je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje se sastala sa gradonačelnikom Sinišom Milićem. Teme razgovora prvenstveno su bile zajednički projekti i nastavak dosadašnje uspješne saradnje.

Riječ je o sutrašnjoj prezentaciji švicarskog filma „Božanski poredak“ koji će ambasadorica predstaviti publici u Brčkom povodom obilježavanja 70. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima, a nakon projekcije bit će organizovana panel diskusija o pravima žena u Bosni i Hercegovini.

Poseban razlog ove posjete je otvaranju nove zgrade Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH koje je zakazano za petak, a koje je realizovana uz podršku Vlade Švicarske.

   Pretpostavljamo da je gradonačelnik obavijestio visokog gosta da u tu zgradu treba smjestiti predstavnike političkih stranaka i poslanike na vlasti u Brčko Distritku jer oni provode cjelokupnu proceduru oko zapošljavanja, bez bilo kakvih konsultacija sa Zavodom za zapošljavanje. Socijalni status, dužina čekanja, dužina studiranja, prosjek ocjena, radno iskustvo i slične karakteristike lica koja se vode na Zavodu za zapošljavanju uopće ne utiču na odabir. Jedini kriterij je (samo)volja stranaka na vlasti i politička podobnost kandidata.

Kako saznajemo na današnjem zasjedanju Skupštine Distrita iz poslaničkog pitanja poslanika Burića u Distriktu je trenutno zaposleno oko hiljadu (1000) lica po osnovu Ugovora o posebnim poslovima, dakle bez konkursa i bez učešća Zavoda za zapošljavanje, isključivo po odabiru stranaka i poslanika na vlasti. Isto se dešava kod zapošljavanja na temelju konkursa, pa i kod drugih projekata zapošljavanja koji formalno provodi Zavod za zapošljavanje.

   Stoga se postavlja pitanje koji je smisao postojanja uposlenika Zavoda za zapošljavanje. Na njihova mjesta trebalo postaviti predstavnike stranaka na vlasti, te ih useliti u novi objekat Zavoda koji je izgrađen uz pomoć Vlade Švicarske.

 

E.U.

Pin It