Na dnevnom redu Skupštine ponovo Zakon o visokom obrazovanju, za koji je neophodno prisustvo tri hrvatska poslanika

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH održali su danas pripremni sastanak na kome su utvrdili dnevni red nove, 31. redovne sjednice Skupštine. Sjednica je zakazana za srijedu 6. juna 2018. godine, a počet će nakon što poslanici okončaju razmatranje preostalih tačaka dnevnog reda 30. redovne sjednice.

Nova sjednica Skupštine počet će polaganjem zakletve novih članova Vlade Brčko distrikta BiH, a na dnevnom redu je više zakona.

„Razmatrat ćemo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju, na prijedlog kluba poslanika SNSD-a  prema kome će javna preduzeća moći pribavljati lokacijske uslove i investirati u infrastrukturu na području Distrikta. Nacrt zakona o dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji sam kao poslanik predložio, tiču se potrebe mnogih građana Distrikta koji prilikom dokazivanja vlasništva nad imovinom imaju probleme zbog neujednačenosti grunta i katastra i nemogućnosti da zakonskim putem na sudovima dokazuju da je to njihovo vlasništvo“, rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Na dnevnom redu 31. sjednice Skupštine je Nacrt zakona o volontiranju i Nacrt zakona o obrazovanju odraslih u prvom čitanju, dok će u drugom čitanju biti razmatrani Nacrt zakona o parničnom postupku, Nacrt zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca Brčko distrikta BiH, Nacrt zakona o Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH.

Ponovo je stavljen u proceduru i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, za čije razmatranje je neophodno prisustvo najmanje tri poslanika hrvatske nacionalnosti. Koliko je poznato u javnosti vladajuća većina još uvijek nije obezbijedila da u vlasti participiraju najmanje tri hrvatska poslanika, pa će biti interesantno vidjeti šta će se desiti na sljedećem skupštinskom zasjedanju sa ovim veoma bitnim zakonom koji već dugo čeka na usvajanje.

Pred poslanicima će se naći i nekoliko tačaka koje se tiču imenovanja kao i više izvještaja i informacija među kojima su Informacija o realizaciji kapitalnih projekata i Informacija o uslovima u funkcionisanju JZU “Zdravstveni centar Brčko“, na prijedlog poslanika Branislava Markovića.

 

Izvor: BDC TV

Pin It