ZAŠTO JE VAŽNA POBJEDA KOMŠIĆA: "Ako Čović i Dodik uđu u Predsjedništvo, 'osovina zla' biće legalizirana"!

Ako lideri HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, zasjednu u fotelje Predsjedništva BiH nakon oktobarskih izbora, imat ćemo oficijelnu "osovinu zla" u najvišem državnom organu, rekao je u razgovoru za Vijesti.ba psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić.

- Sudbina BiH tada više neće zavisiti od odnosa unutar nje, već od volje međunarodnih posrednika, odnosno svjetskih sila. Ali, ja duboko vjerujem da im se neće dozvoliti da nastave raditi na daljnjoj destrukciji BiH - rekao je Prohić.

 
U scenariju „Čović i Dodik u Predsjedništvu BiH“, izostankom reakcije međunarodnih faktora, Bosni i Hercegovini prijetio unutrašnji raspad.
 U novim ulogama, na novim funkcijama i sa novim ovlaštenjima oni bi pokušati realizirati svoje apetite - unutrašnju ili klasičnu secesiju. Čović bi pokušao neku novu vrstu hrvatske samouprave, odnosno revitalizaciju Herceg-Bosne, a Dodik secesiju - ako ne klasičnu, onda institucionalnu, koja bi potpuno prekinula sve odnose sa državnim organima - govori Prohić.
 


Aktuelnu političku situaciju u našoj državi ocijenio je izuzetno lošom, sa tendencijom stalnog pogoršavanja. Nažalost, dodaje, ne vidi se na koji bi se način pronašao izlaz iz postojećeg „blata“.
  


Bečki "Der Standard" je Dragana Čovića imenovao kao glavnog kočničara i nacionalistu koji sa nezajažljivim apetitima stalno ispostavlja nove maksimalističke zatjeve. S druge strane, negativnim faktorom vrlo respektabilni američki instituti označili su Milorada Dodika.

Ali, niko još nije označio njihovog trećeg "polubrata"Bakira Izetbegovića, a ja bih ga dodao, jer se radi o političkim čelnicima koji počivaju na istoj ideološkoj matrici, imaju iste ili slične lične sudbine, pa i skoro identične potrebe.


Političari u BiH jedino mogu održati na podgrijavanju strahova i potenciranju mržnje.
  S obzirom na stalne prijetnje, prikrivene ili otvorene, nivo aspiracije velikog broja građana je toliko snižen da oni govore: "Dobro je, samo nek se ne puca". A to u prevodu znači - mogu krasti kako hoće, mogu nastaviti da nam kradu živote - dodaje Prohić.
 


 

Izvor: Vijest.ba

Pin It