Saopštenje DF Brčko: Politička trgovina na štetu građana

 

                                                                                             Saopštenje za javnost:

                                                                                     Politička trgovina na štetu građana

 

Posljednje  zasjedanje Skupštine Brčko distrikta BiH još jednom je jasno prezentiralo način funkcioniranja brčanske vlasti. Tačka dnevnog reda koja je tretirala zahtjev JP Komunalno da se povećaju cijene odvoza smeća najprije je pomjerena na sami kraj dnevnog reda, a zatim je tokom rasprave o ovom pitanju zasjedanje prekinuto, što upućuje na zaključak da se namjerno ostavlja prostor i vrijeme za dodatne dogovore o ostvarenju stranačkih interesa.

Demokratska fronta Brčko smatra da se u ovom slučaju radi o klasičnoj političkoj trgovini unutar vladajuće većine, koja ne mari za opći interes nego se isključivo rukovodi vlastitim političkim interesima.

Naime, stav zastupnika SNSD-a podrazumijeva da će dati podršku povećanju cijena odvoza smeća kako bi se pomoglo JP Komunalno koje je u dubokoj krizi, a smatra se dijelom političkog kolača koji pripada Bošnjacima- preciznije SBB-u, ali samo uz uvjet da se istovremeno  oslobode obaveze plaćanja odvoza otpada stanovnici naselja Ilićka i Brezik dok se ne riješi problem gradske deponije. Vuk sit i ovce na  broju -  SBB dobija povećanje cijena u JP Komunalno, a SNSD političke poene uoči predstojećih općih izbora.

Uzgred, uveliko se špekulira da je JP Komunalno već učinilo velike ustupke nekim kadrovima SNSD-a– u smislu određivanja cijena odvoza otpada iz objekata u njihovom vlasništvu, pa bi bilo dobro provjeriti po kojim osnovama ovi zastupnici posluju sa JP Komunalno dok istovremeno takva vrsta „senzibiliteta“ ne postoji kada su u pitanju „obični građani“, pa čak ni oni teško socijalno ugroženi.

Demokratska fronta poziva vladajuću strukturu da  prilikom donošenja odluka poštuje principe pravičnosti i interesa građana, a ne uskostranačke i lične interese.

 

Predsjednik OO Demokratske fronte Brčko distrikta BiH,

 

Zijad Ražanica

05.06.2018

Pin It