Krndelj (HSS): U vlast po svaku cijenu, pa i sa HDZ-om (Domićem)

Hrvatska seljačka stranka (HSS) Brčko danas je održala konferenciju za novinare na kojoj je zatraženo energičnije djelovanje nadležnih institucija kako bi se zaustavio nestatutaran rad Parlamenta Distrikta, jer u parlamentarnoj većini nema najmanje tri zastupnika iz reda hrvatskog naroda.

«Mi jesmo za ulazak svih pet Hrvata u većinu, no HDZ nije, i bar za sada, čini nam se, ne želi sa nama istinski razgovarati o toj mogućnosti. Stav HSS-a je da smo otvoreni za korektne političke razgovore sa HDZ-om, bez želje da ih omalovažimo ili potcijenimo, ali ne želimo omalovažiti ni sami sebe», rekao je predsjednik HSS-a Brčko Distrikta BiH Ivan Krndelj.

Još jednom je naglašeno da HSS čeka potez HDZ-a ili onih partnera iz većine, koji ih štite, da iskreno razgovaraju, s ciljem prevazilaženja trenutne parlamentarne krize u Distriktu.

Sudeći po javno izrečenom, ovo je radikalna promjena političkog stava HSS u Brčko Disriktu. Do sada se insistiralo da HDZ, koji nema tri poslanika, napusti vlast, a da na njihovo mjesto dođe HSS sa dva poslanika i nezavisni poslanik Tomislav Stjepanović (HDZ 90), koji predstavljaju hrvatsku većinu. Očigledno se od toga odustalo, bar kada je u pitanju HSS.

   Pošto koalicioni partneri HDZ-a (SNSD i SDA) ne kane “žrtvovati” svog strateškog partnera (HDZ) u HSS se odustalo od principa i traži mogućnost da se, po svaku cijenu, uđe u vlasti. No, izgleda da, i kao takvi, nisu dobrodošli.

 

Izvor: Radio Brčko
E.U.

Pin It