Kako je Milošević od Brčkog stvorio Distrikt koji se može izuzeti iz R Srpske

Široj javnosti je potpuno nepoznato da je Milošević svojim pismom od 26. avgusta 1996. godine dao saglasnost predsjedavajućem arbitražnog tribunala Robertsu B. Ovenu da konačnu odluku o statusu Brčko Distrikta donese samostalno, dakle bez saglasnosti arbitra iz Republike Srpske.

Upravo na osnovu tog Miloševićevog pisma, Roberts Oven je 5. marta 1999. godine donio konačnu odluku o statusu Brčkog, a na osnovu te odluke je formalno-pravno i danas moguće da Republika Srpska ostane, ne samo bez ingerencija nad Brčko Distriktom, jer je bez njih ostala, već i bez suvlasništva nad teritorijom Brčkog.

Potvrda za to je dio konačne odluke u kojem se navodi da će “Tribunal zadržati pravo da modifikuje ovu konačnu odluku u slučaju značajnog nepridržavanja njenih odredbi od strane jednog od entiteta. Modifikacija konačne odluke od strane tribunala može obuhvatiti odredbe kojima se teritorija Distrikta u potpunosti prebacuje iz onog entiteta koji se ne pridržava odluke i stavlja pod isključivu kontrolu drugog entiteta.”

    Brčko se može svakog trenutka izuzeti iz RS:

Drugim riječima, Slobodan Milošević je u kratkom pismu u čijem posjedu je SrpskaCafe dao saglasnost Robertsu Ovenu da donese odluku koja podrazumijeva da se Brčko u svakom trenutku može izuzeti iz ustavno pravnog poretka RS.

– Dragi gospodine Oven, pišem vam da bih potvrdio razumevanje, postignuto u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma, u okviru nadležnosti za donošenje odluke Arbitražnog suda za Brčko u Aneksu 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Delegacija koja je predstavljala Republiku Srpsku podrazumeva da će, u slučaju da se posle punih konsultacija i rasprava trojice arbitara u predmetu spora oko Brčkog ne postigne većinska odluka Arbitražnog suda, odluka predsedavajućeg arbitra biti konačna i obavezujuća za obe strane – navodi se u pismu.

Ono što unosi pravnu zabunu i stvara političku zebnju, prije svega u Republici Srpskoj naučenoj na to da od odluka međunarodnog faktora trpi štetu, jeste gore pomenuti dio konačne odluke Arbitražnog tribunala kojim je praktično ostavljena mogućnost predsjedavajućem tribunala da modifikuje odluku, iako je status Brčko Distrikta i formalno postao dio Ustava BiH.

Pred lokalne izbore 2016. godine, upozoravane su institucije RS da postoji mogućnost da Federacija BiH zatraži od Republike Srpske da se u Brčko Distriktu, kao posebnoj jedinici lokalne samouprave, priznaju rezultati posljednjeg popisa stanovništva iz 2013. godine i da se na bazi njega pristupi formiranju vlasti.

– Na sreću, to se nije desilo, ali ne znači da se to ne može očekivati poslije narednih lokalnih izbora 2020. godine. Zašto je nerealan scenario da RS odbije takav zahtjev, a da se iz toga na osnovu člana IX tačke 67 i 68 konačne arbitražne odluke izvuče zaključak da RS ne ispunjava svoje obaveze i da onda na osnovu toga novoimenovani predsjedavajući arbitražnog tribunala Klint Vilijams odluči da se teritorija Brčko Distrikta stavi pod isključivu kontrolu Federacije BiH – pita Popović….

 

 

Izvor: srpskacafe

Pin It