KAOS U BRČANSKOM ZDRAVSTVU : STIDITE SE I SRAMITE ZBOG OVAKVOG STANJA

Posljednje zasjedanje Skupštine Distrikta obilježeno je činjenicom da se po prvi puta pristupilo ozbiljnoj raspravi o stanju u brčanskom zdravstvu koje je gotovo pred kolapsom. O tome se godinama institucionalno šuti i niko se čak ni deklarativno ne poziva na odgovornost za takvo stanje.

Brčansko zdravstvo i rad Javne zdravstvene ustanove našli su se na dnevnom redu Skupštine Brčko Distrikta isključivo zahvaljujući inicijativi najmlađeg zastupnika dr.Branislava Markovića, koji je smogao snage i hrabrosti da otvori raspravu o ovom bitnom problemu.

- Osjećam obavezu da kao ljekar iznesem probleme iz svoje branše. Imamo budžet za zdravstvo skoro 40 miliona KM, od čega se najveći dio, 97%, izdvaja za Javnu zdravstvenu ustanovu. Imamo sredstva, nemamo rezultat – neko za takvo stanje mora biti odgovoran.Oprema je u očajnom stanju, a ništa se ne poduzima. Moramo pristupiti rješavanju ovog problema zbog kojeg najviše ispašta običan narod, građani Distrikta. Nije ispoštovana ni odluka Skupštine da svi ljekari sa evidencije Zavoda za zapošljavanje dobiju posao - kazao je Marković. On je dodao da smo imali slučaj da na konkursu za prijem u radni odnos ne prođe student generacije sa prosjekom ocjena 10, nego osoba sa daleko nižim prosjekom. Danas je taj student generacije vrsni hirurg koji karijeru gradi van Brčko Distrikta.

Nakon uvodnog izlaganja zastupnika Markovića, te pažnje vrijednih opservacija poslanika Kokanovića, Ljubojević, Golića i Antića, u raspravu se uključilo nekoliko zastupnika koji su demagoški pokušali “zamaskirati” problem zdravstva u Brčkom. Prikrivajući da su i sami dobrim dijelom kreirali takvo stanje, ponovo su iz skupštinskih klupa demonstritali klasičnu demagogiju i zamjenu teza. Opet iz razloga da se odagna svaka odgovornost za takvo stanje. A odgovorni su upravo oni koji imaju i koji su imali vlast u Brčko Distriktu.

Stoga generalno stoji kritika poslanika Burića, koja se može parafrazirati riječima: “Stidite se i sramite što iz godine u godinu isto pričate, a ništa ne činite da se stanje u zdravstvu popravi”.

Treba istaći da se niko od rukovodioca Javne zdravstvene ustanove nije udostojio prisustvovati sjednici, a navodno su neki od na Medicinijadi u Neumu, koja počinje sutra. Neki od zastupnika su prokomentirali da je čelnicima JZU važnije sunčanje na Jadranu od posla za koji su plaćeni i koji bi trebali obavljati u interesu svih građana Distrikta.

 

S.E.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email