Dario Kordić počasni građanin Brčko Distrikta BiH?!

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obratilo se saopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

 S obzirom da je u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine sve moguće kada se tiče Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u pogledu raznoraznog raskusurivanja na štetu Bošnjaka poput nekadašnjeg gubitka oko 50 miliona javnog novca prelivenog u RS, odlaska bivšeg gradonačelnika Ante Domića na doček ratnom zločincu Dariju Kordiću, paljenje svijeća od strane rukovodstva HDZ-a Brčko distrikta BiH i odavanje počasti na platou Spomenika Hrvatskim braniteljima povodom suicida osuđenog ratnog zločinca Praljka, smjena savjetnika i ondašnjeg šefa političke stranke iz vladajuće većine i demonstracije ispraznog bošnjačkog jedinstva, te još niz pojava koje udaraju na bošnjačku čast i dostojanstvo, naše udruženje se javno pita imali kraja bošnjačkom samoponižavanju.

Naime, Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH, od februara mjeseca 2016. godine ima u posjedu Odluku o proglašenju Daria Kordića za počasnog građanina općine Ravne Brčko broj: 01-348/95 od 01. studenog (novembra) 1995. godine a Statutom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine članom 77 Pravni sljedbenik tačkama 1 i 2: predviđa da je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine pravni sljedbenik dijela Općine Brčko u Republici Srpskoj, kao i administrativnih aranžmana Brka i Ravne-Brčko.

S obzirom da je Dario Kordić 2004. godine od strane Međunarodnog suda u Hagu osuđen na kaznu od 25 godina zatvora za ratne zločine počinjene tokom mjeseca aprila 1993. godine u selu Ahmići gdje je tom prilikom ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti starosnih dobi od 3 mjeseca do 85 godina, za Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine neprihvatljivo je da jedan osuđeni ratni zločinac uživa status počasnog građanina Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. S tim u vezi poduzimali smo aktivnosti u pravcu dolaženja do pisanog traga i odgovora na pitanje; da li je i dalje na snazi odluka o proglašenju Daria Kordića za počasnog građanina Brčko distrikta Bosne i Hercegovine? Do danas nismo dobili odgovor od brčanskih institucija koje ili nemaju konkretan odgovor ili imaju ali ga ne žele dostaviti jer njegov sadržaj bi bio kompromitirajući za brčansku vlast.

Pošto još nismo dobili odgovor a sumnjamo da ćemo ga ikad i dobiti, mi sa javnosti želimo podijeliti ovu dilemu i zabrinutost oko statusa počasnog građanina Brčko distrikta jednog osuđenog ratnog zločinca. Pitamo se, šta još treba da se dogodi Bošnjacima kao kolektivno poniženje pa da njihovi predstavnici u vlasti odreaguju. Ni jednom narodu ni građaninu u Brčkom ne treba biti svejedno da im sugrađanin bude ratni zločinac jer je zločinac uvijek samo zločinac bez obzira iz kojeg naroda dolazio.

Na kraju, postavljamo pitanje, kad je sve kako je rečeno, ne treba nas iznenaditi mogućnost da sutra zločinac Kordić bude primljen kao počasni građanin u Vijećnici kod dogradonačelnika Domića uz sve počasti. Žalosno je da samo naše udruženje potencira ovaj problem i traži konačan odgovor na pitanje; da li je zločinac Dario Kordić, počasni građanin Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Ipak, ostaje nam nada da u bošnjačkom političkom korpusu postoji bar dio onih koji se nisu prodali i ostali bez osjećaja za čast i dostojanstvo koji bi pokrenuli inicijativu u brčanskom parlamentu, da se skupštinskom odlukom Dariu Kordiću oduzme status počasnog građanina Brčko distrikta BiH.

Brčko, 02.07.2018. godine

Ramiz Ahmetović, predsjedni

Pin It