Mirnes Ajanović: Nepravedna presuda za smrt trogodišnje Nejle Bajrić iz Brčkog

Advokat Mirnes Ajanović oglasio se putem saopštenja za javnost povodom, kako ističe, apsurdne, nepravedne i nezakonite sudske odluke u slučaju smrti trogodišnje Nejle Bajrić iz Brčkog zbog nesavjesnog i neprikladnog liječenja. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Oslobađajuća odluka sudije Osnovnog suda Brčko Distrikta Velibora Milićevića protiv optužene liječnice „Zdravstvenog centra Brčko" Ferhate Šećerbegović, optužene za nesavjesno i neprikladno liječenje koje je rezultiralo smrću trogodišnje Nejle Bajrić, apsurdna je, nepravedna i nezakonita, i još jedan je pravosudni sunovrat. Sudija Velibor Milićević u obrazloženju odluke ne spori osnovanost nalaza vještaka sudske medicine koji su utvrdili neprikladno liječenje, te sam ističe da je optužena počinila propuste u liječenju, međutim, bez obzira što sudija faktički smatra optuženu krivom - istu oslobađa krivnje.


Sudija kao razlog za oslobađanje optužene ističe da okolnost da je dijete umrlo onemogućava pravni osnov da se optužena oglasi krivom za nesavjesno i neprikladno liječenje koje je rezultiralo znatnim pogoršanjem zdravstvenog stanja, iako član 234. stav 3. Krivičnog zakona Brčko Distrikta propisuje da će se učinilac kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja zbog neprikladnog liječenja.


Apsurdnost, nepravednost i nezakonitost sudske odluke je nesporna, jer sudija nije oglasio optuženu krivom iako ne spori nalaz vještaka sudske medicine u kojem je naznačeno, citiram: "Nesporno da su ljekari Zdravstvenog centra Brčko na osnovu rezultata laboratorijskih analiza morali da zaključe da je došlo do pogoršanja koje prevazilazi mogućnost liječenja u njihovoj ustanovi i da su tada trebali poduzeti mjere hitnog transporta u UKC Tuzla, i to u pratnji anesteziologa. Kašnjenje sa transportom je onemogućilo pružanje mehaničke potpore disanju kako bi se djetetu pružila neophodna pomoć", završen citat, te je dalje naznačeno, citiram: "Odluka o prevoženju djeteta u Tuzlu uslijedila je drugog dana hospitalizacije u stanju kada se prilikom transporta moraju očekivati pogoršanja, uključujući i prestanak disanja i srčanog rada. Stoga tom prilikom nije ispunjena uobičajna obaveza da u pratnji djeteta tokom transporta bude i ljekar, po pravilu anesteziolog koji raspolaže znanjem, vještinama i opremom za eventualnu, a u konkretnom slučaj svakako neophodnu adekvatnu kardiopulmonalnu reanimaciju", završen citat.

 

 
Mirnes Ajanović, advokat

Pin It