NASTAVLJENA AGONIJA BRČANSKOG PARLAMENTA: Vladajuća većina nema kapaciteta da usvoji Izmjene Zakona o visokom obrazovanju?!

Prijepodnevni rad brčanskog Parlamenta obilježile su brojne pauze u pokušaju da se usvoje Izmjene Zakona o visokom obrazovanju, za čije izglasavanje je neophodno prisustvo najmanje tri poslanika hrvatske nacionalnosti. Usvojena su dva amandmana na Zakon o visokom obrazovanju, ali bez prisustva dovoljnog broja zastupnika sa afirmativnim glasovima.

«Skupština treba da funkcioniše u interesu svih građana i nisam u situaciji da mogu tolerisati opstrukcije od strane zastupnika HSS-a koji se pojave na jednom broju tačaka, a onda napuste zasjedanje bez ikakvog obrazloženja, ugrožavajući usvajanje amandmana odnosno Zakona o visokom obrazovanju», rekao je predsjednik parlamenta Esed Kadrić, dodavši da rad Skupštine nije i ne može biti upitan, jer ni jedan zastupnik ne može i ne treba da blokira rad parlamenta.

Zastupnici iz reda HSS bili su kategorični u stavu da su oni na zasjedanje došli da rade, te da su spremni na korektnu saradnju sa svima. «Ako smo potrebni parlamentarnoj većini, mi smo tu i ne treba da nas traže i izbjegavaju, a ako nas ne žele neka to otvoreno saopšte», rekao je predsjednik ovdašnjeg HSS-a i zastupnik u Parlamentu Distrikta Ivan Krndelj.

Poslanik brčanskog SDP-a Suad Burić je izjavio sa skupštinske govornice da SDP neće učestvovati u izglasavanju bilo kakvog Zaključka, odnosno usvajanja Izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, bez prisustva najmanje tri poslanika hrvatske nacionalnosti, jer bi se radilo o nestatutarnoj proceduri.

 

O.L.
Izvor: Radio Brčko

Pin It