Ko opstruiše rad Skupštine u Brčko Distriktu?

Sjednica Skupštine Distrikta, na kojoj je raspravljano o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, često je prekidana. Trojica opozicionih poslanika iz reda hrvatskog naroda, napustila su zasjedanje. Ostali poslanici nastavili su rad.

Rad skupštine bez tri, umjesto sa najmanje tri poslanika iz reda jednog naroda, opterećujući je i predstavlja lošu praksa koja u rad uvodi nezakonitost, smatraju pojedini hrvatski opozicioni poslanici.

- Nigdje u svijetu opozicija nema obavezu da podržava vlast, to je jasno. Prema tome, mi ćemo, ako smo došli da radimo na nekoj tački, biti prisutni dok je ta tačka aktuelna, ali na nekoj drugoj nećemo - kaže Ivan Krndelj, poslanik u Skupštini Distrikta (HSS).

I današnje zajedanje parlamenta bez tri hrvatska poslanika je za većinu poslanika kršenje Statuta, i to je, kažu, postalo opterećujuće ne samo za rad parlamenta, već i ostalih institucija u Brčkom.

- Ovo nasilje nad propisima koje radi ova neprincipijelna koalicija koja ima skupštinsku većinu, onesposobljava sve institucije u Distriktu i ometa njegov razvoj i normalno funkcionisanje - ističe poslanik Milan Purić.

U rukovodstvu Skupštine su nedvosmisleni- u pitanju je opstrukcija. Zaključuju da će Skupština nastaviti s radom, bez obzira na izostanak tri poslanika. Tvrde da je njihovo neprisustvovanje sjednici neopravdano, i da je to povreda svih akata Skupštine i zakletve.

- Nisam uradio ništa što nije u skladu sa osnovnim dokumentima i interesima ove lokalne zajednice i ničiji nacionalni interes nije ugrožen izmjenama Zakona o visokom obrazovanju - tvrdi Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

 

 

Izvor: RTRS

Pin It