ZA KOGA NAVIJATE: „Hrvati su nam milijun puta bliži nego Rusi (Turci)“?!

Za koga navijate? – pitali smo starijeg gospodina koji se nalaktio na svoj bicikl tik do spomenika Šabana Bajramovića, svjedoka svih sportskih i kulturnih manifestacija na ovom mjestu. „Za naše", odgovara on.

„Crvene!", dodaje uz osmijeh. „Zar nemamo zastavu crveno-plavo-bijelu isto kao i Rusija? Ja inače navijam za one koji su bolji, jer oni trebaju ići dalje. Ali ovdje je specifična situacija, mi smo ispali jer nam fali dobra organizacija. Našem treneru je ovo prvi trenerski posao, pa ne ide. A mi i Rusi – to je isto", kaže za DW Milutin Zdravković.

Većina publike složno je navijala za domaćine Svjetskog nogometnog prvenstva. Kako stari, tako i mladi. „Braća Rusi", govore nam momci koji su utakmicu pratili u društvu na otvorenom. „I dresovi su nam slični! Naravno da navijamo za njih. Pošto smo uvjereni da će oni proći dalje, došli smo prvi put ovdje da gledamo utakmicu sa svima", rekli su nam tijekom prvog poluvremena.

    „Hrvati su nam milijun puta bliži nego Rusi"

Trojica momaka, Stefan, Pavle i Lazar, također su prvi put izašli iz svojih kuća za vrijeme utakmice. Oni se ne slažu s ostalima u navijanju.

„Mislim da smo nas trojica jedini ovdje koji navijaju za Hrvate, a navijamo za njih zato što igraju ljepši nogomet", kaže Stefan. Pavle dodaje da, osim toga, za Hrvatsku navija iz još jednog razloga: „Navijam za onog tko igra bolje, Hrvati stvarno igraju bolje, bolja su ekipa, a i oni su nam bliži narod kao nacija. Većina prisutnih ovdje navija za Ruse jer se kao mrzimo s Hrvatima, ali to je užasno glupo, to su izmislili naši političari. Ali, da sad ne zalazimo u te filozofije. Hrvati su nam milijun puta bliži nego Rusi."

Dok se za vrijeme utakmice amfiteatar punio sve više, u gradu nije bilo sportske euforije. Kafići poluprazni, a ispred velikih ekrana koje su vlasnici lokala nabavili kako bi, između ostalog, privukli što veći broj ljudi, uglavnom su sjedili parovi potpuno nezainteresirani za događanja na velikom platnu. Ivan Stojiljković, vlasnik jednog kafića kaže da je nevrijeme koje je bilo najavljivano tijekom ove večeri pomrsilo konce, zbog čega su se mnogi odlučili da utakmicu prate od kuće.
Ispala Srbija, ispala Rusija – „ne želim više gledati"

Većina i jeste navijala za Rusiju, iako su neki odavali da strahuju od bolje reprezentacije Hrvatske. Kako se utakmica bližila kraju, mnogi su već počeli kalkulirati hoće li u finalu Hrvatska igrati s Francuskom. Krajnji rezultat poslije jedanaesteraca donio je tišinu među prisutne navijače.

     Tišina nakon jedanaesteraca:

„Nisam ovako očekivao krajnji rezultat, bio sam uvjeren u to da će Rusija doći makar do polufinala. Malo zbog toga što su domaćini, malo zbog toga što Ruse doživljavam kao svoje. Ispala je Srbija, sada je ispala i Rusija. Više i ne želim gledati Svjetsko prvenstvo", razočarano kaže Miloš Stevanović.

Miloš, dakle, više neće gledati Svjetsko prvenstvo, ali ostaje pitanje hoće li Nišlije gledati narednu utakmicu Hrvatske i Engleske, i koga će onda doživljavati kao sebi bliske. Domaćin prvenstva sada može i odmoriti, a za tri dana Hrvatska će prvi put nakon ravno 20 godina igrati za plasman u finale Svjetskog nogometnog prvenstva.

 

 

Dnevnik.ba

Pin It