HDZ 90 Brčko-Saopćenje za javnost : Spriječite propast poljoprivrde u Brčko Distriktu

HDZ 90 Brčko obratila se saopćenjem za javnost Vladi Brčko Distrikta BiH da učini nužne korak kako bi  se priječilo uništavanje i propast poljoprivrde u Brčko Distriktu. Saopštenje prenosimo i cijelosti.

Ovim putom se javno obraćamo Vladi Brčko distrikta BiH da učini nužne korake kako bi se spriječilo uništavanje i propast poljoprivrednika Brčko distrikta BiH.

U vremenu kada bi trebala da se vrši žetva strnih žita sa oko 3000 ha, stigle se ogromne količine padavina koje onemogućavaju ulazak u parcele i žetvu.

Poljoprivrednici koji su ipak uspjeli da obave žetvu sada su ucijenjeni od strane veleotkupljivača sa minimalnim cijenama otkupa koje se kreću oko  24 pfeniga za kg pšenice.

Ova cijena ne može niti blizu pokriti troškove koje su poljoprivrednici imali i dovodi ih u nezavidan položaj. Dakle, za 100 kg pšenice možete kupiti oko 10 litara nafte.

Svaka dodatna kiša smanjuje kvalitet zrna, a hektolitar opada. Takvu pšenicu će biti teško plasirati i naši poljoprivrednici će biti u ogromnim gubitcima. Jedan od načina da se direktno pomogne ovim poljoprivrednicima jeste da se uveća poticaj u poljoprivredi za ove kulture za 30% i da se hitno organizira sastanak između Vlade Brčko distrikta BiH,predstavnika poljoprivrednika i veleotkupljivača.

Dana, 9.7.2018. godine

Tomislav Stjepanović, mag.ing.traff.

Predsjednik OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH

 

Pin It