VLAST VRIJEDNO I UBRZANO “IZVLAČI” BUDŽETSKA SREDSTVA ZADUŽIVANJEM PREKO JAVNIH PREDUZEĆA

Po riječima potpredsjednika Skupštine Ivice Filipovića,  Skupština, a i vlast generalno, vrijedno rade  ove godine. Još uvijek nisu otišli ni na odmor. Moramo se složiti sa ovom konstatacijom gospodina Filipovića. Skupština, a i vlast  generalno, zaista vrijedno rade. Ali šta rade ?!

Na posljednjem skupštinskom zasjedanju (32.redovna sjednica) donesen je Zaključak kojim se zadužuje Vlada da u budžetu Brčko Distrikta BiH za fiskalnu 2018. godinu i budžetu za 2019. godinu obezbijedi sredstva u iznosu od pet miliona KM namijenjenih za dodatno finansiranje završetka obilaznice. U narednom periodu treba obezbijediti još pet miliona KM. Dakle, ukupno deset miliona KM za navodni završetak zaobilaznice.

Gotovo paralelno sa ovom odlukom, na posljednjem zasjedanju Vlade donesena je odluka za nastavak zaduživanja za projekat Luke kojim se ulazi u kredit od osam miliona KM.

Netom prije toga menadžment Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”d.o.o. Brčko Distrikt BiH odbija bilo kakav razgovor o mogućnosti da privatna preduzeća obavljaju usluge odvoza smeća za građane Brčko distrikta po znatno nižim cijenama. Neće valjda privatna preduzeća određivati cijenu odvoza smeća. Zna se kome je pripalo JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko Distrikt BiH i ko je tamo gazda.

U sve ovo uklapa se i sve izvjesniji završetak igre oko zaokruživanja hrvatske većine u vlasti Brčko Distrikta BIH. Tako je naš Tomica, koji je do jučer govorio da su građani Brčko Distrikta BiH zarobljenici tajkuna, kriminala i korupcije, odlučio da se vrati u dobrovoljno ,,zarobljeništvo“. Ovaj put sa željom da bude novi hrvatski tajkun.

   Nakon izglasavanja rebalansa budžeta kako bi se dostavila sredstva javnim preduzećima, vlast će na zasluženi odmor.

 

   Čudan neki Distrikt, nekima baš dobar. Izmišljen za balkanske igre bez granica.

 

E.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email