Borba protiv korupcije (podjele poslaničkih grantova) ili gradonačelnikovo javno “posipanje pepelom”

Graonačelnik Milić već po drugi put ima potrebu da javnosti saopšti da dodjela grantovskih sredstava iz budžeta Distrikta, u narednoj godini, treba da bude pooštrena kroz propisivanje detaljnih normativa, odnosno preduslova za njihovo dobijanje.

S tim u vezi sa Radio Brčko gradonačelnik kaže:«Više je nego jasno da trenutni način dodjele grantova nije najkvalitetnije uređen, posebno onih koji nisu zakonom propisani. U ovom smislu imali smo i upozorenja od strane Pravobranilaštva, te je Vlada odlučna da se, kod dodjele grantova jasno utvrdi prioritetna politika u ovoj oblasti, kao i nosioci njene realizacije, što može biti i nevladin sektor. Na osnovu tih parametara trebalo bi raspisivati javne pozive za dodjelu grantova».

Milić pri tome dodaje “da je u svemu ovome neophodna podrška zastupnika u Skupštini Distrikta, kako bi se već od naredne godine, ova oblast bolje uredila”.

E tu je problem. Kako ubijediti poslanike, prije svega poslanike vladajuće većine, da se odreknu privilegija koje imaju.

U Distriktu se već godinama vlast ne formira na osnovi nekog zajedničkog programa ili zajedničke politike. Isključivo osnov za formiranje vlasti je stranačko-nacionalna podjela (privatizacija) javnih dobara (javno zapošljavanje, razni podsticaji, kapitalni projekti….), a samo jedan segment su grantovi poslanika. Da bi se to promijenilo poslanici se moraju odreći ovih privilegija ili se one moraju zakonski sankcionisati.

Problem je u tome što poslanici (stanke) očigledno nisu spremni da se dobrovoljno odreknu ovih ogromnih privilegije, a i zakoni iz ove oblasti, kao i oni koji su zaduženi za njihovo poštivanje ne funkcioniraju baš najbolje.

   Možda i iskrena, ali u našoj političkoj praksi i ova izjava-inicijativa gradonačelnika Milića mogle bi biti samo novo javno “posipanje pepelom” (“posipanje pepelom” je ustaljena fraza za pokajanje. U stvari preventivna samokritika. Kad 'namirišeš' da će da te oblate ili zaseru, brže bolje se pospeš pepelom, da stvoriš zaštitni sloj.).

 

E.U.

Pin It