Nakon oktobarskih izbora "RS i Brčko Distrikt će funkcionisati, FBiH čeka kolaps"

Mario Karamatić, izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH ispred stranaka okupljenih kroz Hrvatski narodni sabor, a ujedno i predsjednik HSS-a BiH, komentirao je za N1 u emisiji Novi dan aktualnu političku situaciju u BiH, a posebno se dotaknuo nedonošenja novog Izbornog zakona te usvajanja Zakona o razvojačenim braniteljima u FBiH.

Upitan što nakon Općih izbora zakazanih za 7. listopada, Karamatić je otvoreno rekao:

"Morate biti naivni da mislite da će se 8. 10. otvoriti 150. 000 radnih mjesta. Mi ćemo tog dana ući u najceću povijesnu Ustavnu krizu iz koje niko ne zna kako možemo izaći. Jedino što će nastaviti funkcionisati kako tako je RS i Brčko distrikt, FBiH čeka jedan kolaps. Jedini izlaz iz te situacije je intervencija OHR, a očekujući reakciju gospodina Inzka ja očekujem da će on izraziti duboku zabrinutost i da će na tome ostati", kazao je i dodao:

"Fadile stvarno oprosti, ali zaglavit ćeš kao Ljubo Bešlić u Mostaru. Ulazimo u jednu pat poziciju i jedino dobro u svemu tome je što neće moći biti novih zaduženja. Možda pokoljenjima koja dolaze to može u konačnici biti dobro, ali BiH sa svojim napretkom zaustavlja svoj put i ostaje zaleđena u vremenu i prostoru", smatra Karamatić.

"Mi smo po svim parametrima najjadnija zemlja u Evropi i ko će tu doći raditi. Mi nemamo mogućnosti da nekoga dovedemo. Pelješki most je unutarnja stvar jedne zemlje EU. BiH je dobila ono što je htjela i nema ništa s tim".

 

Izvor: jabuka.tv

Pin It
Print Friendly, PDF & Email