Pokušaji “moraliziranja politike” Mladena Bosića

Mladen Bosić, Igor Ostojić i Momčilo Novaković samo su neka od imena aktuelnih poslanika Saveza za pobjedu u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji se neće okušati na ovogodišnjim izborima.

Ovaj savez, koji predvode SDS, PDP i NDP, ima 35 poslanika u NSRS i PDPS BiH te jednog delegata u Domu naroda BiH, a samo pet imena nećemo imati prilike vidjeti na glasačkom listiću 7. oktobra, kada se održavaju opšti izbori u BiH.

Svakako najzvučnije ime jeste bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić, trenutno predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji krajem prošle godine nije isključivao ni mogućnost kandidature za predsjednika Republike Srpske. Međutim, nakon što je lider najveće opozicione stranke u Srpskoj Vukota Govedarica u svojevrsnom unutarstranačkom duelu za nosioca liste za bh. Parlament u izbornoj jedinici dva izabrao aktuelnog gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, Bosić je odustao od učešća na ovogodišnjim izborima. Nije se predomislio ni nakon što mu je prvi čovjek SDS-a ponudio prvo mjesto na kompenzacionoj listi, kao i mjesto u Domu naroda BiH. Svoju odluku Bosić je obrazložio time “da ne može biti na istoj listi sa Obrenom Petrovićem“, ne objasnivši zašto je onda prvi čovjek Doboja imao njegovo povjerenje tokom čitave decenije dok je bio na čelu stranke.

Svojevrsno iznenađenje je izostanak sa listi aktuelnog poslanika NDP-a u PDPS BiH Momčila Novakovića, ali i generalnog sekretara SDS-a Igora Ostojića te Snježane Božić (SDS), bivše ministrice prosvjete i kulture u Vladi RS i potpredsjednice republičkog Parlamenta. U oktobru glasači neće pronaći ni imena SDS-ovog Nikole Gavrića te PDP-ovog Cvjetina Vilotića. Posljednji nije imao mnogo sreće u svom poslaničkom mandatu jer je pažnju javnosti izazvao samo jednom i to nespretnim čitanjem, od čega su se sedmicama pravili video klipovi koji su se širili društvenim mrežama.

Zanimljivo je da je Bosić svoju posljednju izjavu dao BN televiziji prije tačno mjesec dana i da se od tada nije pojavljivao u medijima, što bi mogao biti i nagovještaj njegovog povlačenja iz politike.

Podsjećamo, Opštinski odbor SDS-a u Brčkom raspušten je u martu ove godine, a za povjerenika je imenovan upravo Mladen Bosić.

 

 

Izvor: (SrpskaCafe / eBrcko)

Pin It
Print Friendly, PDF & Email