Iz budžeta Distrikta izdvojeno oko 500 000 KM za finansiranje visokoškolskih ustanova iz Istočnog Sarajeva, Mostara i Sarajeva

Vlada Brčko distrikta BiH je u nastavku 48. redovne sjednice usvojila Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma i Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i članova porodice ratnog vojnog invalida u Brčko distriktu BiH, Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma i Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za nabavku udžbenika djeci poginulog borca i ratnog vojnog invalida u 2018. godini  i Prijedlog odluke o kriterijumima za dodjelu novčane nagrade za studente generacije.

   Isto tako usvojen je Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma sa pozicije grantovi neprofitnim organizacijama u 2018. godini u Odjeljenju za obrazovanje, koju lokalni mediji, (sa izuzetkom eBrčko i HIT), nisu spominjali. Tom odlukom se oko 500 000 KM izdvaja iz budžeta Brčko Distrikta za finansiranje rada  univerziteta iz Istočnog Sarajeva, Mostara I Sarajeva.

Riječ je, navodno, o pomoći u radu visokoškolskim ustanovama. Za Mostarsko sveučilište izdvojene su 84 000 KM, Prirodno-matematički i poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu 167 000 KM i Ekonomski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo 192 000 KM. Izdvajanja za ove visokoškolske ustanove traju već godinama, samo što su tranše svake godine veće.

   Elementarno pitanje koje se nameće je zašto? Zašto se iz budžeta Brčko Disrikta BiH, dakle iz javnih sredstava građana Distrikta izdvajaju ogromna sredstva za finansiranje ovih visokoškolskih ustanova?

Temeljem Zakona o budžetu neophodno je dati obrazloženje za izdvajanje ovih sredstava, kao i pozitivne učinke koji se očekuju od ovih ulaganja. Pošto odgovora (obrazloženja) nema, može se pretpostaviti da se dio javnih brčanskih sredstava stranačkim vezama preljeva opet na stranačke institucije u Istočnom Sarajevu, Mostaru i Sarajevu. Nije ovo jedini takav primjer.

Učinci ovoga stranačko-političkog „pranja“ para su da će gotovo svaki odrastao građani Distrikta imati diplomu neke visokoškolske ustanove, politički funkcioneri, ne rijetko, doktorate, te sve veća intelektualna, socijalnu i kulturna bijeda Brčko Distrikta.

 

 

O.N.

Pin It