Srpski novinari pod teškim pritiskom u Brčkom

U povodu javnog saopštenja bošnjačkih stranaka u Brčkom sa zahtjevom da se HIT RTV izvine i prestane u svom javnom emitiranju etiketirati ABiH kao “takozvanu” ABiH, koje smo i mi prenijeli uz autorski prilog Brčanskog foruma na istu temu, koji je prethodio tom saopštenju, oglasio se prilogom brčanski portal eBrčko koji prenosimo u cijelosti:

Akteri predizbornih aktivnosti u Brčkom potežu za sve bezobzirnijim potezima, ciljajući uglavnom na najosjetljivija mjesta među koje spadaju i mediji u ovoj specifičnoj lokalnoj zajednici.

Tako su ovih dana sve bošnjačke stranke uputile oštro saopštenje ovdašnjoj HIT televiziji sa zahtjevom da se izvini u vezi sa prenošenjem agencijske vijesti u kojoj je bošnjačka komponenta „u nesrećnom sukobu na području nekadašnje Jugoslavije“, kako su međunarodni zvaničnici ocijenili ratna dešavanja prilikom raspada SFRJ, nazvana „tzv. Armija BiH“.

Utrkujući se u ovo predizborno vrijeme ko će biti „veći zaštitnik vlastitih nacionalnih interesa“ bošnjački političari u Brčkom su otvoreno zaprijetili vlasniku HIT televizije prekidom saradnje, ukoliko se ne izvini za prenošenje agencijske vijesti.

Da bošnjačka komponenta tragičnih dešavanja u nekadašnjoj Socijalističkoj republici BiH od 1992-1995.godine ne može iznijeti istorijsku provjeru samodatog imena „Armija BiH“, jasno je posljednjem laiku na ovim prostorima. Više je razloga za takvu ocjenu.

Najpretežniji dio stradalih vojnika u toj vojsci kako prilikom obilježavanja brojnih godišnjica ističu bošnjački ratni veterani i političari - vode se kao šehidi. Dakle, borci stradali u borbi za islamsku vjeru.

Na drugoj strani Hrvati su imali Hrvatsko vijeće obrane-HVO; Srbi su se organizovali u Vojsci Republike Srpske- VRS. Istina je da je u redovima bošnjačke komponente tokom ratnih događanja bilo i pripadnika drugih naroda i religiozne pripadnosti, kao što je to bilo i u ostale dvije ratne vojske.

Razlika u nazivu je ogromna jer Sri i Hrvati svoje borce nisu nazivali borcima za vjeru mada je vjerska komponenta, posebno prilikom sahrana, bila jako izražena.

Osim toga, Muslimani, kako su se pripadnici islamske vjeroispovjesti nazivali u SFRJ, tek su nakon 17 mjeseci rata, 28.septembra 1993.godine odlučili da promijene vlastito ime koje je tek 1994.postalo ustavna kategorija. Naziv „tzv. Armija BiH“ može se braniti sa mnogobrojnim argumentima.

To nije bila zvanična vojska sva tri naroda već isključivo oružana formacija koja je do septembra 1993. bila podčinjena isključivo muslimanskim predstavnicima u vlasti, a od 1994. Bošnjačkoj političkoj i vojnoj eliti u BiH.

Da je ona zaista Armija BiH, na čemu insistiraju bošnjački političari, reformom vojske u BiH , ona ne bi promijenila ime u Oružane snage BiH.

Ovo je sve dio objektivnih kriterijuma prema kojima su novinari sa HIT televizije postupili profesionalno jer su prenijeli agencijsku vijest, koja pripadnike bošnjačkih jedinica s pravom naziva tzv. Armija BiH. Ona je postojala kao oružana formacija, ali nije odražavala jedinstvo sva tri konstitutivna naroda i njen naziv koji su joj dali Bošnjaci, nije izdržao istorijsku provjeru. Da je drugačije, taj bi se naziv regulisao u Dejtonu.

Pomenuto saopštenje bošnjačkih političkih predstavnika rukovdstvu HIT televizije izazvalo je pravi potres i u lokalnom radiju jer je predsjednik Upravnog odbora ovog javnog preduzeća zaprijetio direktorici ozbiljnim sankcijama, ukoliko ne istraži zašto to saopštenje nije išlo u program niti bilo postavljeno na portalu tog medija.

Kako smo nezvanično saznali od jednog člana ovog organa njima je na sjednici rečeno, da je pomenuto saopštenje stiglo iz kancelarije SDA u Brčkom, bez memoranduma i bez potpisa i pečata. Praksa u radiju je da se takva saopštenja, zbog mogućih zloupotreba, ne objavljuju. Tako se postupilo i u ovom slučaju.

Predsjednik Upravnog odbora je zajedno sa drugim Bošnjakom u ovom organu demonstrativno napustio sjednicu i zaprijetio da će smijeniti direktoricu. Ovakav politički prtisak Upravnog odbora na rad novinara u radiju još ni jedno novinarsko udruženje nije osudilo, budući da Upravni odbor nema nadležnost u kreiranju programa.

Prema provjerenim podacima, dva srpska člana tog organa, o ovakvom stanju u ovom mediju nikoga od srpskih predstavnika u lokalnoj vlasti nisu obavjestili.

Takođe, od izbora novog Upravnog odbora u Radio Brčkom u ovom mediju je ostao samo jedan novinar srpske nacionlnosti koji je to radno mjesto „zavrijedio sudskom presudom“.

I na radiju se samo iz usta tog novinara čuje srpski jezik, što je nedopustivo jer se ovaj medij finansira i od novca srpskih poreskih obveznika.

To najviše zahvaljujući tradicionalnoj srpskoj političkoj kombinatorici u kojoj bezznačajne stranke, „zarad navodnog mira u kući“ dobiju više vlasti nego to njihova neuka leđa mogu da izdrže.

Umjesto odbrane srpskih nacionalnih interesa, a srpsko novinarstvo i novinari to svakako jesu, predstavnici tih minornih političkih stranaka „do zadnjeg Srbina“ brane svoje isključivo novčane privilegije kroz zapošljavanje svih svojih srodnika,kumova i prijatelja u organima Distrikta. Preuzete dugove, naravno istrguju „laganom prodajom nekog srpskog mjesta“. Ovoga puta u javnom mediju što je veoma, veoma značajno.

 

 

 

Izvor: eBrčko

Pin It