OHR: Zabrinjavajuća izjava Vukote Govedarice o Brčko Distriktu BiH

Kandidat Saveza za pobjedu (SZP) za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je na nedavnom predizbornom skupu da Republika Srpska mora više brige da posveti Brčko distriktu koji je, prema njegovim riječima, sastavni dio Republike Srpske.

- Distrikt je sastavni dio Republike Srpske i ne možemo da imamo ovakav odnos prema narodu koji živi u Brčko distriktu, rekao je Govedarica.

Upit za komentar na ove tvrdnje Vukote Govedarice portal Vijesti.ba zatražio je iz OHR-a.

Iz OHR-a su nam odgovorili:

- Neke skorašnje izjave kandidata SDS-a za funkciju predsjednika RS, Vukote Govedarice, zabrinjavajuće su. Stoga OHR želi apelovati na gospodina Govedaricu, kao i druge kandidate, da promijene retoriku i fokusiraju se na pitanja koja su važna za blagostanje i prosperitet građana.

Što se tiče njegove izjave o Distriktu Brčko, ona je neprihvatljiva i činjenično netačna. Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine, čija je teritorija zajednički dio oba entiteta,  jedinica je  lokalne samouprave sa vlastitim institucijama, zakonima i propisima, van političke kontrole ijednog od entiteta, navode iz OHR-a za Vijesti.ba.

 

 

Izvor: (Vijesti.ba)

Pin It
Print Friendly, PDF & Email