Haos s biračkim odborima: Stranke traže odgađanje izbora

U Centralnu izbornu komisiju BiH i danas pristižu prigovori političkih partija na zakonitost izbornog procesa, a zatraženo je i odgađanje izbora u nekim općinama i gradovima, zbog, kako se navodi, nezakonite procedure imenovanja, odnosno neimenovanja biračkih odbora.

U jednom od zahtjeva za odgađanje izbora navodi se da na „lokacijama pojedinih biračkih mjesta, odnosno u cijelim izbornim jedinicama nisu provedene procedure imenovanja biračkih odbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, konkretno nije ispoštovan rok od 30 dana prije održavanja izbora kada je trebalo imenovati predsjednika, članove i zamjenike biračkih odbora, a u proceduri žrijebanja za kandidate koji su odustali od imenovanja nije poznato po kojim kriterijima je izvršeno imenovanje zamjenskih članova, niti je osigurano pravo na prigovor.

Očekuju da CIK donese odluku o odgađanju izbora u svim gradovima i općinama gdje birački odbori nisu imenovani u zakonskom roku.

Član 2.19 (3) Izbornog zakona BiH nalaže općinskim izbornim komisijama da članove biračkih odbora imenuju najkasnije 30 dana prije održavanja izbora. Također, član 2.19 (7) tog zakona precizira da Centralna izborna komisija imenuje članove biračkih odbora kada to u navedenom propisanom roku ne uradi općinska izborna komisija.

Maksida Pirić, portparolka CIK-a kazala je za Patriju da “kada se imenuju birački odbori postoje članovi, njihovi zamjenici, te da se prilikom odustajanja nekog od članova imenuje zamjenski član”. Nije se mogla očitovati o pritužbama koje su u subotu pristigle u CIK.

      "Izbori nisu ugroženi", rekla je Pirić.

"Nikad se nije desilo da su ugroženi izbori zbog toga. Ali, tačno je da članstvo u biračkim odborima građanima uopće nije primamljivo. Prvo, rigorozne su kazne za bilo kakvu nepravilnost ili prekršaj. Drugo, građani nisu zadovoljni visinom plaćanja naknada. To se oduvijek dešavalo, moguće je da se i sutra neki član biračkog odbora ne pojavi ili javi da nije u mogućnosti doći i općinska komisija imenuje drugog, ali to nikad nije bio razlog za ugrožavanje izbora", kaže Pirić.

U Općini Travnik još nisu imenovani birački odbori. U Općinskoj izbornoj komisiji jučer su tvrdili da traže zamjenu za 198 osoba koje su nakon okončane teoretske obuke odustale, te da bi problem trebao biti riješen tokom dana. Zamjenu za redovne i zamjenske članove biračkih odbora traže i u Mostaru te Čapljini.

Situacija s terena kazuje pak da te općinske izborne komisije još nisu pronašle rješenja.

 

 

Izvor: Patria

Pin It
Print Friendly, PDF & Email