Koalicija HDZ-SDA-SNSD ili neviđena kriza u BiH?

Neviđena kriza ili brzo formiranje koalicije HDZ BiH-SDA-SNSD? Sudeći prema porukama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ova stranka je spremna za nastavak suradnje s HDZ-om BiH.

Ima da se formira vlast i ja bih preporučio Čoviću da uđe u tu vlast, da predstavlja hrvatski narod, onoliko koliko je uzeo, koliko je osvojio, ostalo će predstavljati druge stranke. Dobit će proporcionalno onoliko koliko je dobio u Parlamentu. Ništa više od toga, rekao je Izetbegović, piše N1.

Manje izravan, predsjednik HDZ-a BIH poručuje da će s Bošnjacima nastaviti zajednički raditi.

Ova naša potpora bila je toliko dominantna unutar hrvatskoga glasačkog tijela, ona će uveliko prijeći 80% podrške hrvatskoga glasačkog tijela, to nam onda daje za pravo da zajedno s našim prijateljima Bošnjacima promišljamo svoju budućnost i da li je to moguće na ovakav način, poruka je Dragana Čovića.

Sličan omjer snaga bio je i na prošlim izborima. Kao i 2014., i jučer građani su najveće povjerenje u Republici Srpskoj dali SNSD-u. Nakon prošlih izbora, iako su vođeni pregovori, u vlast nije ušao SNSD već koalicija okupljena oko Saveza za promjene. Ovaj put, Dodik poručuje, najveće stranke trebaju formirati vlast.

Principijelno, oni koji dobiju većinu u svom narodu trebali trebali ući u vlast i da se tako osjećamo odgovornijim za poslove koje tamo budemo radili, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ako vodeće stranke postignu dogovor, SNSD-u će biti potreban koalicijski partner. Prema do sada poznatim rezultatima, u Parlament BiH ulaze DNS i SP, ali i trenutno vladajući SDS te PDP. Ni SDA i HDZ ne bi mogli sami formirati vlast, a u slučaju dogovora izbor će biti između SDP, DF, SBB, PDA, HDZ 1990, A-SDA, Naše stranke, a moguće i Nezavisnog bloka koji su prešli cenzus.

Ono što vam ja mogu garantirati, a mislim da smo to i dokazali, nećemo praviti nikakve matematičke koalicije, da će nam biti u interesu samo projekti koji mogu donijeti interes BiH i njezinim građanima, rekao je Željko Komšić, lider DF-a.

SBB će biti vrlo precizna, vrlo konstruktivna opozicija, i mislim da ćemo dati značajan doprinos razvoju političkoga života BiH, kazao je Fahrudin Radončić iz SBB-a.
Formiranje vlasti na državnoj razini, bar što se tiče FBiH, po pravilu je uvjetovano formiranjem koalicije u Parlamentu FBiH, što je, sudeći prema dosadašnjim rezultatima izbora, teško bez dogovora SDA-HDZ-BiH.

 

 

Izvor: (www.jabuka.tv)

Pin It