Koga briga u Brčko Distriktu za nezakonito dodjeljivanje grantova, zapošljavanje po ugovoru, nedomaćinsko upravljanje javnom imovinom?!

Skupština Brčko distrikta BiH je na 36. redovnom zasjedanju  razmatrala 15 izvještaja o reviziji poslovanja vladinih odjeljenja, javnih preduzeća i nezavisnih institucija u 2017. godini.

Kako javlja Hit TV “uočeni su brojni propusti od strane revizora. U izvještajima je najčešće isticano nedovoljno transparentno dodjeljivanje i opravdavanje trošenja budžetskih sredstava dobijenih po osnovu grantova, neusklađenost sa zakonom zapošljavanja po ugovoru, te nedovoljno sistematično raspolaganje javnom imovinom.”

Kada su u pitanju zvanične ocjene izrečene na osnovu važećih revizorskih standarda: samo su dva izvještaja dobila pozitivno mišljenje, deset revidiranih subjekata dobilo je uslovno i jedno negativno mišljenje.

I tako iz godine u godinu na sjednicama najvišeg zakonodavnog tijela Brčko Distrikta koje je zaduženo za kontrolu trošenja javnih sredstava konstatuje se netransparentnost u trošenju desetina miliona grantovskih sredstava, nezakonitosti pri zapošljavanju po ugovoru, te javašluk i nepotizam pri upravljanju javnom imovinom…I ništa. Sve to prolazi bez bilo kakve reakcije nadležnih da se propusti otklone a počinioci sankcioniraju.

Ni javnost ne reaguje. Kao da smo se navikli na bezakonje, javašluk, kriminal i korupciju, što političke oligarhije na vlasti obilato koriste. Sada već možemo govoriti o političkoj oligarhiji kao o novoj financijskoj klasi, klasi izuzetno bogatih i uticajnih ljudi koji upravljaju našim životima, a koja je formirana bezakonjem, kriminalom i korupcijom, što smo svojom pasivnošću i sami legitimirali.

 

E.U.

Pin It