Usvojen rebalans budžeta u iznosu od 12, 5 miliona KM: Vladajuće stranke se dodatno „podmirile“

Zastupnici brčanskog Parlamenta danas su na vanrednoj sjednici usvojili amandmane na budžet Distrikta za tekuću godinu u ukupnom iznosu od 12, 5 miliona KM.

Do iznosa od 12,5 miliona KM se došlo tako što su smanjena sredstva kapitalnog budžeta za 2016. i 2017. godinu u iznosu od preko 5 miliona KM, te smanjenjem planirah sredstava u budžetu za 2018. godinu u iznosi od preko 7 miliona KM.Glavnina ovih sredstava bit će usmjerena na dodatna sredstva JP Putevi, JP Komunalno i JP Luka. JP Putevi će takao dobiti, za sada, još samo 2 miliona KM za dovršetak zaobilaznice. Očigledno da je postignuta suglasnost oko ove stavke, ali uz dodatna sredstva koja su izdvojena za JP Komunalno i JP Luka. Tako je napravljeno stranačko "poravnanje" preko ovih stranačkih kompanija.

Takođe su planirana su sredstva za desetine manjih stranačkih kapitalnih projekata, bezbroj novih grantova, kupovinu auta, za plate stotina stranačkih uposlenika po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, za nabavku opreme i slično.

   Kritika zakonitosti procedure kao i samog sadržaja rebalansa mogla se čuti samo od poslanika SDP-a, Atića i Burića. Ostali kao da su „namireni“ ovim rebalansom pa ćute.

 

   Ovim rebalansom ukupan budžet Brčko Distrikta BiH za 2018. godinu iznosi 249.700.000 KM. Ogromna sredstva za jednu lokalnu zajednicu ove veličine. Pa razmislite, građani, šta ste sve dobili od ovih vaših (javnih) sredstava???
B.B.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email