Proslava Dana Republike Srpske i u Brčko Distriktu

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović predsjedavala je danas Prvom sjednicom Odbora za proslavu "Dana RS", na kojoj je, kako je priopćeno, konstituiran Odbor za proslavu 9. siječnja te usvojen program i financijski plan proslave.

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. siječnja ove godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“, upozoravali su da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. siječnja, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te stav Venecijanske komisije.

Međutim, na današnjoj sjednici Odbora odlučeno je da će „centralni događaji povodom proslave 'Dana RS-a' i ove godine biti svečani defile na Trgu Кrajine, akademija u sportskoj dvorani „Borik“, kao i prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a".

Programom proslave 9. siječnja predviđeni su, između ostalog, tradicionalni prijemi kod predsjednice RS, dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima i sjednica Senata RS-a, piše fena.

Programom je predviđeno obilježavanje i u Brčko Distriktu, priopćeno je iz kabineta entitetske predsjednice.

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS su u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine pokrenuli proceduru osporavanja Zakona o „Danu RS-a“, koji je u listopadu 2016. godine usvojila Narodna skupština, iako je taj sud poništio referendum o tom datumu, a nakon što je ipak održan, i njegove rezultate.

Razmatrali su i inicijativu određenog broja bošnjačkog udruženja da se 9. siječnja obilježava kao dan žrtava zločina, ako se u RS nastavi s obilježavanjem ovog datuma. Za srpske političare iz RS-a obilježavanje 9. siječnja nije sporno.

 
Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/politika/vijesti/bez-trecega-bih-ce-postojati-do-sudnjega-dana/254548

 

Izvor: bljesak.info

Pin It
Print Friendly, PDF & Email