Neko se pravi a nekoga prave ludim u Brčko Distriktu BiH

Na jučerašnjem (28.11.) zasjedanju brčanskog Parlamenta vodila se duga rasprava o stanju u zdravstvu Brčko Distrikta sa akcentom na neophodnost izgradnje objekta za potrebe zdravstva, kao i potrebi uvođenja integrisanog zdravstvenog sistema.Tom prilikom je šef Odjela za zdravstvo Sabrija Čandić izjavio: „Kad je riječ o kompjuterizaciji zdravstvenog sistema i pružanja dijela usluga korisnicima u jedinstvenom informatičkom obliku, jasno je da iako su od ranije izdvojena sredstva u visini od četiri miliona maraka, da se do sada nije uradilo gotovo ništa. Današnji zaključak kojim se nalaže Odjeljenju za zdravstvo da prvo sačine inicijalni projekat, praktično znači da do 28. februara, naredne godine moramo imati sve relevantne ulazne informacije u vezi sa ovim sistemom”.

O tome da već godinama imamo izdvojena milionska sredstva za unapređenja zdravstva a da ništa nije urađeno, da je to nedopustivo, da neko zbog toga mora odgovarati govorili su mnogi poslanici, posebno oni iz vladajuće većine, SNSD-a, SBB-a, SDA, HDZ90… Pitanje je kome su govorili. Sebi samima ili nekom drugome. Pa oni su na vlasti, ili možda i nisu.

   Očigledno da se ovdje u Brčko Distriktu neki prave ludim ali su pri tome mnoge zaista napravili ludim. Svo to ludilo u Brčko Distriktu traje jako dugo tako da smo iz stanje "zbunjenosti" već odavno ušli u stanje simuliranog ali i stvarnog ludila.

   Ako neko želi da zaista vidi kakvo nam je stanje u zdravstvu neka zaviri u brčansko porodilište, koje je trenutno smješteno na brčanskoj pedijatriji. Tamo zdravstveni radnici, zajedno sa porodiljama i novorođenčadima žive i rade u uslovima koji su gori nego oni u ratu. Bilo bi dobro našu vlast zatvoriti u brčanskom porodilištu bar na nekoliko dana. Možda bi tada bilo manje ludila.

 

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email