Zatražiću da sjedište Ustavnog suda BiH bude premješteno iz Sarajeva u Brčko

Uprkos činjenici da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine svih ovih godina deli sve nedaće sa kojima živi BiH, gradonačelnik te specifične lokalne samouprave Siniša Milić optimista je u pogledu daljeg razvoja, ali i smeštaja pojedinih institucija u Brčkom, pritom ozbiljno računajući na preseljenje Ustavnog suda BiH iz Sarajeva u grad na Savi.

- Čim se konstituiše vlast na nivou BiH, u ime Brčko distrikta zatražiću da sedište Ustavnog suda BiH bude premešteno iz Sarajeva u Brčko. To bi bilo logično rešenje, jer je Brčko po konačnoj arbitražnoj odluci zajedničko vlasništvo RS i FBiH. Na taj način, izbegli bi se komentari i ocene o tome da Ustavni sud radi pod pritiskom javnosti u sredini u kojoj je smešten, odnosno Sarajeva, jer taj grad nije eksteritorijalan, već je deo Federacije BiH - precizirao je Milić.

On je podsetio da su takve ideje bile prisutne i na početku formiranja Brčko distrikta, čak i u krugovima međunarodne zajednice.

- Ukoliko bi takva ideja bila podržana, siguran sam da bi se u relativno kratkom vremenu obezbedili adekvatni uslovi za smeštaj te institucije u Brčko distriktu - rekao je Milić.

Ovu ideju će, kako nezvanično saznajemo, podržati visoki političari iz zajedničkih organa BiH, a sklone su joj i pojedine sudije ovog suda.

 

Izvor: novosti.rs

Pin It
Print Friendly, PDF & Email