Ogled za ugleda u borbi protiv korupcije: Anti anti-koruptivni model Brčko Distrikta!!!

U srijedu (05.12.) održan je sastanak skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije i Komisije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Vlade Brčko Distrikta. Na sastanku su prisustvovali predstavnici međunarodne zajednice (OSCE), predstavnici pravosudnih institucija, šef Kancelarije za reviziju… Brčanska anti-koruptivna elita.

   O čemu su razgovarali? Bila je to razmjena mišljenja o Strategiji borbe protiv korupcije, Akcionom planu za borbu protiv korupcije, stvaranju uslova za primjenu antikoruptivnih zakona, formiranju Kancelarije za borbu protiv korupcije, potrebama izmjene Zakona o sukobu interesa, edukaciji za borbu protiv korupcije…

   O čemu nisu razgovarali? O samoj korupciji se nije razgovaralo. Nije se razgovaralo o nezakonitom zapošljavanju Ugovorom o privremenim i povremenim poslovima, o nezakonitostima i zloupotrebama dodjele grantova, o zapošljavanju u javnoj upravi gdje desetak ljudi iz vladajuće većine odlučuje o stručnosti i diplomama kandidata dok Zavod za zapošljavanje provodi akcije dodatnog obrazovanja nezaposlenih za potrebe tržišta rada, o podsticajima u privredi i poljoprivredi gdje najveće iznose dobijaju  firme i poljoprivrednici iz vladajućih stanaka… O tome se nije razgovaralo.

   Ako se ovako nastavi razgovarati, a sva je prilika da hoće, Distrikt će postati „istinski ogled za ugled u borbi protiv korupcije“, odnosno postat će model anti anti-koruptivnog djelovanja vlasti.

 

   
O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email